Iveco Defence Vehicles a început ridicarea fabricii unde va produce componente și unde ulterior se vor asambla cele 2.900 de camioane din contractul semnat cu MApN. Investiția este de 50 de miliaone de euro.
Primul contract de peste 216 milioane de euro semnat cu Armata prevede o tranșă de 942 de camioane militare, iar începând de la camionul cu numărul 301, toate ar trebui produse în țară.
Liniile de producție se instalează la Petrești, Dâmbovița, în apropiere de autostrada A1 București – Pitești.
„Se vor realiza cabinele blindate și neblindate aferente vehiculelor și integrarea lor cu toate dotările. Se vor realiza toate operațiile industriale aferente, de la completarea șasiului de bază și până la inspecția tehnică finală. Investiția de la Petrești este un prim pas pe care intenționăm să-l completăm în cel mai scurt timp posibil, în circa 6 luni”, au declarat marți reprezentanții Iveco, la inaugurare, eveniment la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Economiei și ministrul Apărării.
Contractul cu o valoare de peste 216 milioane de euro (fără TVA) este primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane și platforme militare încheiat cu Iveco.
Contractul subsecvent prevede patru tipuri de vehicule militare din gama Iveco High Mobility – 4×4, 6×6, 8×8 și 8×8 Prime Mover – care la rândul lor vor fi împărțite în 16 variante diferite, cu o treime având cabină blindată.
Datele despre fabrică, prezentate de reprezentanții Iveco:
- fabrica va avea o suprafață de 9.000 mp
- capacitate de producție de circa 440 de camioane pe an
- fabrica este compusă din trei linii de producție cu 25 de zone de lucru, o linie completă de tinichigerie și vopsitorie cu 9 zone de lucru, o linie de finisare cu 7 zone de lucru precum și spații destinate activităților logistice, de testare, control al calității și acceptanță finală cu MApN
- lotul de teren pe care ste amplasată fabrica, de 45.000 de mp, va permite o dezvoltare durabilă și extinderea acestor activități de producție în viitorul apropiat.
Premierul Ludovic Orban: Programul de înzestrare a Armatei trebuie să genereze o relansare a producţiei de apărare
Compania IVECO a anunțat marți că-și va stabili centrul regional în România, la Bucureşti.
„Sunt convins că această investiţie va fi urmată de alte investiţii serioase, care să genereze dezvoltare economică pentru România, care să creeze locuri de muncă bine plătite, pentru că se ştie că în industria de apărare, din cauza tehnologiilor ridicate ca nivel, mâna de lucru este o mână cu pregătire superioară şi salariile în industria de apărare sunt salarii peste medie”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Programul de înzestrare a Armatei trebuie să genereze o relansare a industriei de apărare din România, atât prin firme autohtone, cât şi prin firme partenere, a mai declarat prim-ministrul:
Această investiţie este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence.
Trebuie să mai spun încă o dată care este politica Guvernului pe care-l conduc – fructificarea programului de înzestrare a Armatei, un program pe 10 ani de zile, care prevede alocarea unei sume de 90 de miliarde, aproximativ, pentru dezvoltarea capabilităţilor defensive, pentru creşterea capacităţii Armatei Române de a face faţă oricărei provocări.
Acest program de înzestrare în viziunea noastră trebuie să aducă investiţii în cadrul politicilor de offset care să crească capacităţile de producţie din România, care să asigure transfer tehnologic, care să dezvolte, de asemenea, noi capabilităţi de inovare, de cercetare şi de dezvoltare.
Programul de înzestrare trebuie să genereze o relansare a producţiei de apărare din România, atât prin firme autohtone, cât şi prin firme partenere în cadrul acestui program de înzestrare a Armatei.
El a amintit și semnarea unui prim contract important la întreprinderea de Avioane Craiova, în valoare de 57 de milioane de euro, pentru modernizarea avionului de fabricaţie românească „Şoim”.