24 octombrie, 2020

Întrebat dacă ar fi oportună varianta unui lockdown în România, premierul Ludovic Orban a afirmat că obiectivul executivului este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai normală, iar economia să funcționeze în parametrii obișnuiți.

Eventualele măsuri restrictive sunt luate la nivel local, în funcţie de răspândirea coronavirusului, a adăugat premierul.

„Obiectivul nostru este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai normală. Obiectivul nostru este ca economia să funcţioneze la parametrii obişnuiţi. Obiectivul nostru este ca toate activităţile, în măsura în care este posibil, să se desfăşoare, astfel încât viaţa omului să fie cât mai puţin afectată de epidemie. Acestea sunt obiectivele noastre. Sigur că putem atinge aceste obiective doar dacă avem cooperarea societăţii în ansamblul său, a tuturor companiilor, instituţiilor, formatorilor de opinie. Respectarea normelor de protecţie sanitară poate permite derularea unei vieţi normale, fără ca virusul să atingă un nivel care să ne impună să luăm decizii restrictive”, a afirmat Orban, vineri, răspunzând unei întrebări, potrivit hotnews.ro.


Premierul a adăugat că România a preferat să meargă pe o abordare locală, care să ţină cont de nivelul de răspândire al virusului în comunităţi.

”Măsurile sunt luate la nivel local”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Măsura alocării a 10% din paturile secţiilor ATI din spitalele non-COVID pentru pacienţii cu coronavirus vine în contextul în care autorităţile trebuie să fie pregătite şi cu alte soluţii pentru actuala criză sanitară, a avertizat premierul.

„Deja funcţionează în spitale de urgenţă aceste secţii pentru bolnavii COVID-19. (…) Obligaţia noastră, ca Guvern, obligaţia Ministrului Sănătăţii şi a reţelei publice de sănătate este aceea de a asigura tratarea pentru toţi pacienţii care au nevoie de tratamentele pentru coronavirus, ca atare, pe lângă soluţiile aplicate până astăzi, noi trebuie să fim pregătiţi să utilizăm şi alte soluţii, care sunt folosite şi în alte locuri”, a precizat premierul, potrivit Agerpres.


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a adăugat faptul că odată cu creşterea numărului de cazuri grave de COVID-19, trebuie să fie pregătite şi aceste paturi din spitalele non-COVID.

„Circulara se referă la 10% din paturile de ATI, în condiţii epidemiologice, cu respectarea circuitelor, pentru a evita aceste contacte de care vorbiţi. În contextul în care deja în spitalele judeţene există acele izolatoare pentru pacienţii veniţi pentru patologie non-COVID, până avem un rezultat pozitiv sau negativ la testul pentru SARS-CoV-2, gândiţi-vă că avem şi evaluarea fiecărui spital în parte care poate asigura aceste circuite. De altfel, după cum ştiţi, s-a dat şi acea circulară în care 15% din paturile pentru terapie cu simptomatologie medie din spitalele de fază III pentru a fi în rezervă, în condiţiile în care vom avea o adresabilitate crescută. (…) Fiecare spital primeşte în acest moment suspiciune de SARS-CoV-2. Până evaluăm fiecare caz, avem acele izolatoare, dar odată cu creştere numărului de cazuri, şi ne referim la cazuri medii, severe, critice, grave, la un necesar de internare sau pentru staţiile de terapie intensivă noi, ca guvern, trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de paturi. Dar aceste paturi din spitalele de fază III sunt cele care vor corespunde circuitelor epidemiologice tocmai pentru a izola celelalte circuite în contextul în care nu vrem să avem nicio infecţie în spital”, a subliniat Nelu Tătaru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: