joi

25 aprilie, 2024

16 septembrie, 2020

Volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,3% în iulie față de iunie 2020 și cu peste 12% faţă de iulie 2019.

În primele 7 luni ale anului, creșterile au fost de 18,1% în serie brută și de 20% în serie ajustată sezonier, față de aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

Reparațiile capitale și lucrările de întreținere și repartații curente au avut contribuțiile decisive la creșterea totală. Este prima creștere lunară după trei luni de declin consecutive.


„Mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare”, este una dintre cauzele revenirii pe creștere lunară și a accelerării dinamicii anuale ale „acestui sector intensiv în capital și forță de muncă în iulie (cea mai bună evoluție din martie)”, spune o notă a Băncii Transilvania.

Evoluția construcțiilor este încă „sub ritmul potențial în iulie (după 11 luni cu dinamică peste potențial). Ne așteptăm ca sectorul construcțiilor să crească cu ritmuri ridicate în ciclul economic post-pandemie, perspectivă susținută de persistența costurilor reale de finanțare la niveluri reduse pe termen mediu, oportunitățile de dezvoltare din economia internă și de programele lansate de Uniunea Europeană (Next Generation și cadrul financiar multianual 2021-2027)”, potrivit analizelor BT.

Reparațiile au contat cel mai mult în creșterea pe 7 luni

INS spune că, în perioada ianuarie – iulie 2020, volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat cu 18,1% în serie brută, datorită creşterilor:

  • la lucrările de reparaţii capitale (+48,2%),
  • lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+48%) şi la
  • construcţiile noi (+6,2%).

Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: la lucrările de construcţii inginereşti (+25,5%), clădirile rezidenţiale (+17,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+8,4%).

În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creșterea cu 20% s-a datorat celor ale:

  • lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+54,6%),
  • lucrărilor de reparaţii capitale (+44,6%) şi a
  • lucrărilor de construcţii noi (+8%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază creşterea volumului construcţiilor inginereşti (+29,1%), clădirilor rezidenţiale (+18,2%) şi al clădirilor nerezidenţiale (+10,9%).

În iulie 2020, faţă de iulie 2019, lucrările de construcţii au crescut cu 12,2%, ca serie brută, respectiv cu 12,7% ca serie ajustată.

Față de iunie 2020, creșterea în serie brută de 4,3%, a fost urmarea creșterii lucrărilor de:

  • reparaţii capitale (+8,6%),
  • întreţinere şi reparaţii curente (+4,9%) şi de
  • construcţii noi (+3,3%).

Pe obiecte de construcţii, seria brută indică creşteri după cum urmează: clădirile nerezidenţiale (+5,6%), clădirile rezidenţiale (+4,2%) şi la construcţiile inginereşti (+3,5%).

În seria ajustată creșterea de 4,3% s-a datorat și mai mult lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+16,9%), șilucrărilor de reparaţii capitale (+11,2%). Ponderea lucrărilor de construcţii noi a fost mai mică (+1,5%).

În funcţie de obiectele de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a indicat creşteri ale volumului construcţiilor inginereşti (+6,1%), clădirilor rezidenţiale (+4,7%) şi clădirilor nerezidenţiale (+3,1%)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: