25 februarie, 2019

Marile scăderi înregistrate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după anunţarea prevederilor OUG 114, exprimă impactul negativ pe care aceasta îl va avea asupra economiei.

Perspectivele îngrijorătoare ale economiei în urma ordonanței au stat la baza scăderilor, potrivit lui Lucian Anghel (foto), preşedintele BVB.

„Se spune că piața are întoteauna dreptate. Scăderea semnalează că perspectivele economice ar trebui să ne îngrijoreze. Analiștii și investitorii au dat acest semnal și ar trebui să fie extrem de serios luat în calcul”, a declarat Lucian Anghel, luni, în cadrul Romanian Stock Market Summit, organizat de BVB


Indicele de referință al Bursei din București, BET – care urmărește variațiile celor mai importante 15 acțiuni, a pierdut aproape 19% din valoare în zilele în care au fost făcute cunoscute prevederile a ceea ce avea să se numească „ordonanţa lăcomiei”, potrivit chiar autorilor săi.

Cotațiile au recuperat în luna februarie o parte din pierderile primului impuls negativ din săptămâna 17 – 21 decembrie, dar acestea au rămas de peste 10% – în fapt, pierderea de valoare a companiilor cotate, printre care și mari companii de stat precum, Romgaz (SNG) sau  Nuclearelectrica (SNN).

OUG 114 prevede noi taxe împovărătoare pentru operatorii din energie şi pentru bănci, plafonări ale prețurilor la gaze naturale și electricitate (care ar putea atrage încă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene împotriva României), taxe și obligații pentru companiile care vor să extragă gazele naturale din Marea Neagră (care au făcut OMV Petrom să amâne investiția în exploatare), obligații de capital pentru societățile de pensii private, considerate aberante de analiști și care ar putea distruge această activitate.

Președintele Bursei a propus un parteneriat între politic și economic un „pact pentru prosperitate care să ai bă ca obiective strategice aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și promovarea pieței de capital românești la statutul de piață emergentă.


„Dacă dorim prosperitate pentru români, mediul privat nu poate fi ignorat. Mediul privat în România generează aproape 80% din valoarea adăugată în aceasta țară. PIB înseamnă valoare adăugată. Dacă dorim prosperitate nu poate fi ignorat„, a mai spus Lucian Anghel.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: