România a avut cel mai ridicat nivel de emigrație din UE în rândul persoanelor cu vârsta între 20 și 64 de ani, care trăiesc în state ale spațiului comunitar (19,7%), potrivit raportului băncii centrale asupra stabilității financiare, lansat luni.
Nivelul emigrației a crescut cu 12,3 puncte procentuale față de valoarea înregistrată în urmă cu zece ani.
Emigrația a cunoscut valori deosebit de ridicate în ultimii 15 ani: ponderea românilor plecați în străinătate în total populație este de 14%, dar ponderea în total forță de muncă rămasă în țară este de 36,6%.
„Asta înseamnă că, dacă i-am adăuga la forța de muncă din țară, practic – unul din patru români apți de muncă a plecat din țară să muncească în străinătate și raportul față de cei rămași este de unul la trei”, a subliniat viceguvernatorul Liviu Voinea, cu ocazia prezentării raportului.
De asemeni, Banca Națională a României (BNR) consideră că este îngrijorător faptul că 48% dintre cei care au decis să emigreze în anul 2017 (definitiv sau pentru o perioadă de minimum 12 luni) sunt tineri cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani.
„În plus, problema demografică este adâncită de majorarea sporului negativ al populaţiei în ultimul an de majorarea sporului negativ al populaţiei în ultimul an (-3,1% în anul 2017, faţă de -2,5 în anul 2016)”, spune raportul citat.
Nivelul scăzut de trai este un factor important care explică în bună parte fenomenul migrației, România având una dintre cele mai ridicate valori ale indicatorului de risc de sărăcie şi excluziune socială (35,7% comparativ cu media UE-28 de 22,5% în anul 2017).