sâmbătă

18 mai, 2024

5 martie, 2022

UPDATE:

Odesa este un port strategic ucrainean la Marea Neagră, situat foarte aproape de gurile Dunării (circ 330 km distanță de Tulcea pe șosea).

Un atac asupra Odessei ar putea veni de la navele de război, dar poate veni și din est, unde forțele ruse controlează deja portul Herson și au înaintat spre nord până la Nykolaiev, spune Washington Post.


UPDATE:

Presa ucraineană anunță că serviciul secret de la Kiev l-a împușcat pe unul dintre negociatorii ucraineni pentru presupusă trădare. El a participat la discuțiile cu Rusia

UPDATE:

Mii de locuitori ai orașelor ucrainiene Melitopol și Herson, ocupate de ruși, au ieșit în stradă ca să protesteze și să îi înfrunte pe soldații ruși înarmați, care trag focuri de avertisment în aer.


Ucrainenii din orașul Herson, primul ocupat de armata rusă, au protestat cu curaj împotriva ocupației de către trupele invadatoare, potrivit iNews.

Rusia a adus în cele două orașe oameni care să înlocuiască administrația oficială.

UPDATE:

Evacuarea locuitorilor din Mariupol a fost oprită la ora 13.00, înainte de a începe pentru că armata rusă continuă să bombardeze orașul și nu respectă coridorul pe care l-au stabilit.

Oamenii sunt dați jos din autobuze pentru că sunt expuși pericolului.

UPDATE:

Rusia a anunțat încetarea temporară a focului în zona Mariupol și Volnovakha din Donbas, începând cu ora 10,00 a zilei de sâmbătă, pentru evacuarea civililor.

***

Informația de bază:

Rusia acţionează pentru a încercui capitala ucraineană Kiev şi oraşul Harkov, din est, au anunţat sâmbătă forţele armate ucrainene, informează DPA, citată de Agerpres.

Ofensiva Moscovei a continuat în cea de-a zecea zi a invaziei cu sprijin aerian şi folosirea armamentului de înaltă precizie, a informat armata ucraineană într-un raport publicat sâmbătă devreme.

Trupele ruse au continuat să încerce să ajungă la frontierele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk pentru a crea un culoar terestru dinspre provincia ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi cele două regiuni separatiste proruse.

Apărarea în Kiev a continuat să respingă „ofensiva inamicului” şi să provoace victime în rândul trupelor de invazie, potrivit raportului.

Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înfiinţarea unui coridor umanitar, potrivit AFP.

„Deocamdată căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate mijloacele posibile pentru a scoate Mariupol din blocada”, a spus Vadim Boitcenko într-un mesaj postat la ora 22:00 GMT pe contul Telegram al primăriei.

„Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului astfel încât să putem reface infrastructura vitală şi să înfiinţăm un coridor umanitar pentru a aduce alimente şi medicamente în oraş”, a continuat el.

Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei. Ea ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas.

Un aflux constant de refugiaţi a continuat să ajungă în ţările Uniunii Europene, în căutarea unui adăpost din calea războiului. Potrivit estimărilor făcute de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 1,25 de milioane de oameni fugiseră din Ucraina până vineri.

Cercetătorul german pe teme de migraţie, Gerald Knaus, a declarat reţelei RND că Europa trebuie să fie pregătită pentru circa 10 milioane de refugiaţi în ceea ce el a numit cea mai mare catastrofă a refugiaţilor de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: