duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 martie, 2021

Contractul interconectorului de gaze Polonia – Lituania a fost semnat în 2015, la Bruxelles

Ignitis Group, companie de stat din Lituania, va începe de anul viitor să livreze gaz natural lichefiat (LNG) către Polonia, imediat după operaționalizarea conductei speciale de aprovizionare, a anunțat luni directorul executiv al companiei lituaniene, citat de Euractiv.

Conducta GIPL care va lega Polonia de Lituania, urmează să fie finalizată până în decembrie 2021 și urmează să asigure acces și Finlandei, Estoniei și Letoniei. Regiune importă acum gaze din Rusia. Lituania exportă LNG către Finlanda prin terminalul de import construit în portul Klaipeda.

”Cea mai mare cantitate de LNG care va fi trimisă în Polonia va proveni din portul Klaipeda. Dorim inclusiv să exportăm LNG prin Polonia și către alte piețe, de exemplu în Ucraina”, a anunțat Darius Maikstenas, directorul Ignitis Group.


Lituania a importat în 2020 prin terminalul de la Klaipeda 21.9 TWh de LNG, aproape jumătate din capacitatea anuală de 39 TWh, arată raportul de activitate al Ignitis Group.

Polonia a contruit un terminal propriu de LNG la Swinoujscie, în regiunea Pomerania, cu capacitate de 39.9 TWh. Anul trecut, Polonia a semnat un contract de extindere a acestui terminal până la o capacitate de 50 TWh, țara pregătindu-se să renunțe la importurile de gaz rusesc în 2022.

Compania rusească Gazprom a pierdut anul trecut o treime din piața Finlandeză după operaționalizarea conductei prin intermediul căreia importă LNG din Statele baltice.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Finlanda a importat în total 5,8 TWh LNG din Statele baltice, inclusiv 3,05 TWH de la Ignitis Group.


Darius Maikstenas a anunțat luni că speră ca exporturile către Finlanda să se mențină în 2021 la același nivel ca în 2020.

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: