16 ianuarie, 2013

Miliardarul Ion Ţiriac beneficiază de locuinţă cu chirie la stat prin RAAPPS, potrivit unei liste oficiale, fostul tenisman precizând, însă, că terenul şi două camere din vila respectivă sunt ale statului.

Guvernul a prezentat miercuri lista chiriaşilor Regiei Autonome Adminustraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, pe care figurează printre alţii foşti demnitari comunişti, consilieri din aparatul de stat actual, foşti miniştri de după 1989, vedete.

Pe listă apare şi miliardarul Ion Ţiriac, cu un „imobil parţial în administrarea RA-APPS”, cu cinci camere, suprafaţă utilă 214,56 mp şi o chirie de 26.897 euro.


Omul de afaceri a declarat că a cumpărat în urmă cu 15 ani, de la proprietar, casa respectivă şi plăteşte chirie la RA-APPS pentru teren şi pentru două camere, una la subsol şi cealaltă la parter.

„Casa în care stau a fost cumpărată acum 15 ani de la proprietar, care a revendicat-o de la stat. În locaţie, o cameră la parter şi la subsol, statul a demonstrat că nu i-a aparţinut proprietarului şi de aceea eu plătesc chirie. De asemenea, plătesc chiria pe care a stabilit-o domnul Tăriceanu când a dat legea pentru o parte din teren unde se află casa şi care este al statului”, a declarat Ţiriac pentru Ziarul Financiar.

„Când s-a schimbat legea, pe vremea lui Tăriceanu, eu am plătit chiria aşa cum mi s-a cerut, nu am negociat nimc. Acum pot să-i întreb şi eu ce au făcut cu banii pe care i-am plătit eu chirie?”, a mai spus el.

Alţi chiriaşi la RAAPPS

Chiriile variază între câteva sute de lei şi câteva mii de euro, pentru casele RAAPPS, în funcţie de suprafeţe, numărul de camere, amplasament:

  • Mircea Geoană, senator PSD, fost ministru de Externe. Plăteşte 3.195 de euro pe lună chirie de pentru un imobil cu 8 camere, în suprafaţă de 246,24 mp.
  • Adrian Severin, europarlamentar. Plăteşte 790,35 euro pe lună pentru un apartament cu patru camere plus o cameră de serviciu, în suprafaţă totală de 192,74 mp.
  • Elena Ceauşescu, văduva generalului Ilie Ceauşescu, fratele dictatorului . Plătete 1.428 euro pe lună pentru 117 mp.
  • Gabriel Cotabiţă, cântăreţ – 216 euro pe lună pentru 78 mp,
  • Rolea Guşă, văduva generalului Ştefan Guşă – 1.450 euro pentru 248 mp.
  • Joiţa Tănase, fost procuror general al României – 214 lei pentru un apartament de 74 mp.
  • Andrei Alexandru Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu – 185 euro pentru 67 mp.
  • Luminiţa Kohalmi Szabo, consiliera consilierului prezidenţial Iulian Fota – 599 lei pentru 163 mp.
  • Irimie Catargiu, fost ministru comunist al minelor – 486 euro pentru 127 mp.

Chiriaşi aflaţi în proces cu RAAPPS

  • O serie de foşti demnitari se află în proces cu RAAPPS, care le cere chirii mai mari la locuinţe sau evacuarea:
  • Mioara Roman, fosta soţie a ex-premirului Petre Roman – i se cer 6.205 euro pelună pentru o vilă de 366 mp (pretenţii+reziliere+evacuare)
  • Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier – 3.488 euro pentru 291 mp (pretenţii+reziliere+evacuare)
  • Rodica Mandache, actriţă – 393 euro pentru 115 mp – i se cere evacuarea

Premierul Ponta vrea să vândă casele RAAPPS


Premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul va vinde proprietăţile din portofoliul RAAPPS, cu excepţia a maximum 50 de apartamente şi câteva vile de protocol destinate demnitarilor.

”Hai să stabilim cine beneficiază în România de locuinţă de serviciu: miniştrii, cei egali cu miniştrii şi, eventual, secretarii de stat. Sunt cam mulţi asimilaţi, recunosc, sunt o mulţime de oamenii din diverse instituţii. Guvernul nu e agenţie imobiliară. Orice Guvern, bănuiesc, din lume are câţiva demnitari, nu prea mulţi, dar le stabilim rangul, consilier prezidenţiali care e la rang de ministru”, a spus Ponta la RTV.

”Pentru ăştia ţin 20, 30, 50 de apartamente şi din cele Dumnezeu ştie câte vile de protocol ţinem zece vile ca preşedintele, preşedintele Camerei, al Senatului, primul-ministru să meargă la Neptun, la Predeal sau la Covasna, dacă e cazul, zece vile, restul absolut toate celelalte să le vindem”, a completat el.

Şi fostul guvern Emil Boc a încercat în anul 2011 să scoată la licitaţie sute de imobile ale RAAPPS.

Deşi Boc susţinea că licitaţiile se vor desfăşura transparent, cu presa de faţă, jurnaliştii nu au avut acces la nicio licitaţie organizată de RAAPPS.

La licitaţiile RAAPPS-ului marea majoritate a imobilelor au rămas nevândute, pentru că nici un participant nu a oferit nici preţul de pornire în cele mai multe cazuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: