sâmbătă

20 aprilie, 2024

20 iulie, 2021

medicamente esentialeLista medicamentelor esențiale pentru pacienții cu boli grave a fost aprobată marți, printr-un ordin semnat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Lista corespunde recomandărilor Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și conține medicamente decontate 100% și care nu ar trebui să lipsească niciodată din farmacii.

“Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine, printre altele”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății (MS).

Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul Sănătații se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de OMS și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, “astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero”, conform comunicatului MS.

(Citiți și:”Doar jumătate din medicamentele disponibile în celelalte state UE se găsesc și în România – Asociația Pacienților Cronici”)


Ioana Mihăilă a aprobat în iunie ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. Astfel, a fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esențiale, pentru care prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a unor medicamente esențiale pentru pacienți.

Pentru ca un medicament să fie considerat esenţial este nevoie să întrunească două condiţii:

  • să se afle pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi
  • să se regăsească pe lista de medicamente decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel încât “povara financiară asupra pacientului să fie zero”.

(Citiți și:”VIDEO-CONFERINȚA Sănătatea – capital economic și siguranță națională. Cum să vindecăm sistemul sanitar românesc”)

Acest tip de listă a fost introdus pentru prima oară în România în 2016, când Vlad Voiculescu a deținut funcția de ministru al Sănătății în Cabinetul Dacian Cioloș.
Documentul a fost abrogat în 2017, de ministrul PSD Florian Bodog, membru al Guvernului Grindeanu.

De precizat: Proiectul pentru revenirea la această listă a fost elaborat de secretarul de stat din MS Andreea Moldovan, demis cu explicații neconvingătoare de către premierul Florin Cîțu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: