Va fi ”foarte dificil” să ajungem, până în iulie, la o înțelegere pe temele Fondului de Revenire economică și Bugetului multianual, așa cum era planificat inițial, din cauza multiplelor neînțelegeri asupra detaliilor acestora, au admis miercuri oficiali UE și diplomați europeni consultați de Euractiv.
La nivel principial, în legătură cu Fondul de revenire economică, de exemplu, sunt formulate de diverse state 7 obiecții majore.
Rapiditatea unei decizii este esențială, admite însă toată lumea, în condițiile în care UE se confruntă cu perspectiva celei mai adânci recesiuni din ultimii 70 de ani provocată de pandemia coronavirus.
Cu intenția de a contracara efectele economice negative ale pandemiei, Comisia Europeană a propus la finalul lunii mai constituirea unui Fond de recuperare economică în valoare de 750 miliarde euro, cel mai mare pachet de stimultente financiare propus vreodată de blocul comunitar.
În completare, Comisia a reformulat propunerea sa de buget multianual 2021-2027.
”Ar fi foarte bine dacă am ajunge la o decizie politică în iulie”, spunea Comisarul pentru Economie, vicepreședinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, după reuniunea Ecofin de miercuri.
Propunerile Comisiei și lunga listă de obiecții
Premisele rămân însă pesimiste: președintele Consiliului, Charles Michel, a finalizat recent o primă rundă de consultări cu liderii europeni pentru a le afla opiniile legate de proiectele Comisiei, un oficial european declarând Euractiv că va fi ”foarte dificil” să se ajungă la unanimitate înainte de summit-ul UE din iulie.
Liderii europeni au eșuat să ajungă la o înțelegere pe o primă variantă de buget multianual discutată în februarie, înainte de declanșarea crizei coronavirus, din cauza divergențelor de opinie între statele din Nord, Sud și Est. Pandemia nu a produs decât lărgirea faliilor
Noul proiect de buget multianual a fost imediat criticat de Țările de Jos și de Austria, dar și de Ungaria. Un oficial european a declarat Euractiv că fiecare stat membru a semnalat de fapt ”probleme” ale proiectelor propuse de Comisie, pentru că fiecare stat vrea să își maximizeze interesele.
Principalele puncte de dispută asupra fondului în baza căruia se va aplica Planul de revenire economică, cunoscute public, se referă la dimensiunea acestuia, la modul de împărțire al tipului de bani care urmează să fie alocați (grant/credit), la criteriile de alocare pe state membre și asupra condiționalităților atașate banilor.
Un diplomat european afirmă că lista obiecțiilor formulate de Țările de Jos este chiar mai consistentă, având următoarele puncte suplimentare: constituirea de noi taxe europene care ar urma să alimenteze fondul, calendarul de rambursare al creditelor contractate de UE și, în fine, procedura de ”validare” a planurilor naționale de revenire economică.
O altă piedică în calea atingerii unui acord rapid o constituie cantitatea imensă de informații pe care statele membre trebuie să o asimileze: pachetul de propuneri al Comisiei, prezentat acum 2 săptămâni, conține 22 de propuneri, cu impact asupra bugetelor tuturor politicilor majore europene.
Calendarul negocierilor
Dacă statele membre ajung la un acord politic luna viitoare ar rămâne suficient timp până la sfârșitul anului pentru ratificarea deciziilor în parlamentele celor 27 de state membre, astfel încât planurile Comisiei să poată fi puse în aplicare începând cu prima parte a anului viitor.
Pentru a grăbi discuțiile tehnice, ambasadorii UE se întâlnesc de 3 ori în această săptămână, iar miniștrii de Finanțe vor discuta detaliile Planului de Relansare de 2 ori, în Ecofin și în Eurogrup.
Pe data de 19 iunie, liderii UE vor discuta oficial pentru prima dată despre Planul de Relansare, chiar dacă formatul de videoconferință va limita dezbaterea și va exclude orice negociere reală.
După ce fiecare lider UE își va anunța poziția, președintele Charles Michel are la dispoziție câteva zile să realizeze planul de negociere, apoi să înceapă tentativa de a uni viziunile divergente.
Primele negocieri ”adevărate” sunt planificate în jur de 9-10 iulie, la Bruxelles, unde liderii UE se vor întâlni față în față pentru prima oară de la declanșarea pandemiei. Un nou summit- decisiv- ar putea fi organizat la sfârșitul lunii iulie.