Curtea Constituțională de la Chișinău a decis joi că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu cea moldovenească, transmite unimedia.info.
Decizia a fost anunțată de președintele CC, Alexandru Tănase, care a explicat verdictul: Declarația de independență (din 1991), în care se vorbește de limba română, prevalează față de Constituție.
Decizia
„Curtea Constituțională hotărăște: 1. În sensul preambulului Constituției, declarația de independență a Republica Moldova face corp comun cu Constituția. 2. În cazul existenței unor divergențe între textul declarației de independență și textul Constituției, textul primar al declarației de independență prevalează.
Prezenta hotărâre este definitvă, nu poate fi suspusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”.
Decizia Curții Constituționale a fost pronunțată într-un dosar în care s-au conexat două sesizări referitoare la articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, unde se menționează ca limbă oficială ”limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”.
Problema denumirii limbii din Moldova a fost în cei 22 de ani de independență a Republicii Moldova una dintre principalele surse de tensiuni politice între populația majoritară și cea filorusă
În declarația de independență, votată în august 1991, limba oficială a țării era numită ”limba română”, dar în Constituția adoptată în 1994, de către Partidul Democrat Agrar (unde aproape toți membri erau foști nomenclaturiști sovietici), a fost introdusă denumirea de ”limbă moldovenească”.