Înainte summitului, cancelarul german Angela Merkel a avut două ore de convorbiri cu preşedintele francez Francois Hollande, la Paris. Cei doi au, în continuare, păreri diferite despre măsurile ce trebuie luate în zona euro, Germania opunându-se extinderii datoriilor către toate statele membre, iar Franţa insistând că zona euro are nevoie de o mai mare intregrare, relatează BBC.
Merkel a avertizat că nu „există formule magice” pentru rezolvarea crizei. „Pentru că ştiu că toate speranţele şi aşteptările sunt îndreptate către acest summit, voi repeta de la început ceea ce nu poate fi spus de prea multe ori”, a declarat Merkel, la Berlin, înaintea discuţiilor de la Paris.
„Nu există o soluţie simplă sau rapidă. Nu există formule magice…prin care criza datoriilor să fie depăşită dintr-odată”, a mai spus politicianul german. După întrevederea cu Hollande, Merkel a plecat spre Bruxelles, spunând că s-a ajuns la un progres, acela privind un pact pentru creştere economică şi că speră ca liderii europeni să adopte pachetul de stimulare a creşterii economice în valoare de 130 de miliarde de euro.
Hollande, care a devenit preşedinte promiţând mai puţină austeritate, a fost un susţinător ferm al pachetului de creştere economică. În acelaşi timp, autorităţile europene au dezvăluit propuneri privind crearea unei Trezorerii Europene, care să aibă puteri asupra bugetelor naţionale. Planul pe 10 ani este menit să întărească zona euro şi să prevină crize ulterioare, dar criticii spun că nu vor fi rezolvate problemele actuale ale datoriilor suverane.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, miercuri, că ţara sa nu-şi poate permite să se finanţeze singură pe termen lung, la actualele dobânzi ale obligaţiunilor. Bondurile pe 10 ani au fost tranzacţionate la randamente peste 6,8%, apropiate de 7%, prag considerat innacesibil.