9 mai, 2013

Noi opinii în contradictoriu apar în cadrul USL, după ce vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, liberalul Tudor Chiuariu, a propus joi instituirea unor căi de atac asupra deciziilor Curții Constituționale, iar premierul social-democrat Victor Ponta a replicat că măsura ar spori complicațiile în procsul decizional.

Într-o dezbatere a Forumului constituțional, Tudor Chiuariu (foto) a propus instituirea unui for de apel unde să poată fi decise eventualele contestaţii faţă de deciziile Curții Constituționale.

De asemenea, el a propus mutarea sediului Curții Constituționale din București în alte orașe, cum ar fi Iași, Cluj-Napoca, Sibiu, pentru a se evita presiunile exercitate de politicieni asupra judecătorilor Curții.


În replică, premierul Victor Ponta s-a declarat contrariat de propunerile senatorului liberal.

”Nu e deja destul de complicat, asta ne mai trebuie acum?!”, a spus Ponta, chestionat de jurnaliști în legătură cu instituirea căilor de atac asupra deciziilor Curții Constituționale.

Ce spune Comisia de la Veneția

James Hamilton, membru al Comisiei de la Veneția, a arătat că instituiorea căilor de atac asupra decizilor Curții Constituționale ar fi fără precedent în lume și ar afecta caracterul urgent al deciziilor privind Constituția.

”După cum ştim noi nu există nicio altă ţară din lume care să fi adoptat acest model, aşa că e important pentru dumneavoastră să examinaţi ce se speră să se realizeze prin acest lucru. (…) Curtea Constituțională trebuie să opereze uneori în situaţii de urgenţă şi, în cazuri importante, s-ar putea ca timpul la dispoziţie să fie foarte scurt”, a afirmat Hamilton, la dezbaterea Forumului Constituțional.


În schimb, el a admis că un nivel superior de decizie asupra chestiunilor constituționale ar crea timp suplimentar de reflecție privind deciziile.

„Bineînţeles, există acest avantaj că ai două niveluri, pentru că se creează în acest fel timp de reflecţie şi de gândire, se emite o a doua opinie, şi poate calitatea hotărârilor va fi mai bună. Se judecă o primă dată într-o primă instanţă şi după aceea hotărârea este judecată şi în a doua instanţă”, a spus Hamilton.

Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, supranumită și Comisia de la Veneția, este un for consultativ al Consiliului Europei, care tratează problemele legate de respectarea standardelor de drept în Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: