joi

18 aprilie, 2024

7 iunie, 2017

Un vot. (Foto: Agerpres)

Camera Deputaților a adoptat, miercuri proiectul de Lege a salarizării, cu 188 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” şi 47 de abţineri. Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, au lipsit de la şedinţa Camerei Deputaţilor, care a fost for decizional.

Legea a fost adoptată în forma amendată în prealabil de Comisia de muncă şi protecţie din Cameră.

Impactul bugetar este de 75 miliarde lei, sau de 8,6% din PIB, potrivit declarației de marți a ministrul Finanțelor, care consideră că un impact „între 8 – 9% este sustenabil”.


Fondul Monetar  Internaţional estimase un impact de 6,6%, înaintea modificărilor din Camera Deputaţilor.

Creşterile de salarii şi sporuri vor avea loc astfel:

  • De la 1 ianuarie 2018, creşterea salarială va fi de 25% pentru tot personalul bugetar.
  • De la 1 martie 2018, salariile de bază ale medicilor şi asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice se vor majora până la nivelul salariului de bază stabilit pentru anul 2022.
  • Tot de la 1 martie 2018, salariile de bază şi sporurile personalului cu funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat se vor mări cu 20% faţă de nivelul din februarie 2018.
  • Indemnizaţiile de hrană se vor acorda începând de la 1 decembrie 2018 și vor fi proporţionale cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, „la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată”.
  • Indemnizaţia de hrană nu se acordă persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, alese şi numite.
  • Indemnizaţiile de vacanţă se vor acorda începând din 1 decembrie 2018.
  • Suma sporurilor compensaţiilor şi a altor forme de premiere nu va depăşi plafonul maxim de 30% din suma salariilor de bază, pentru instituțiile din sistemul sanitar și cele din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
  • În administraţiile locale, „salariul lunar este stabilit de ordonatorul de credite, iar consiliul local stabileşte salariul de bază”.
  • Pentru personalul care lucrează la proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile, sporul de salarizare va fi de „până la 50%”,  „numai dacă cheltuielile de personal sunt eligibile a fi rambursate din fonduri europene”.
  • Salarizarea personalului contractual de la cabinetele parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor din circumscriţiile electorale, se stabileşte şi se aprobă prin hotărâre a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, având ca limită minimă salariul minim brut pe ţară garantat în plată, iar ca limită maximă salariul de bază al funcţiei echivalente utilizată în cabinetul demnitarului.
  • Alte majorări pot fi stabilite prin legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar.
  • Legea prevede condiţia consultării sindicatelor sau a „reprezentanţilor salariaţilor” din primării și consilii locale și din serviciile publice din subordinea acestora.
  • Sunt exceptate de aplicarea creşterilor Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Legea va merge la promulgare la Preşedinţie, dacă avocaţii grupului parlamentar al USR nu vor găsi argumentele juridice ca să o conteste la Curtea Constituţională.

(Descărcaţi AICI Legea în forma adoptată de Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, aprobată integral deplenul acesteia)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: