17 mai, 2013

Legea restituirii imobilelor naționalizate de comuniști a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

În mod normal, legile intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, însă Guvernul mai are de emis normele de aplicare a fiecărei componente ale actului normativ privind casele naționalizate.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a stabilit împreună cu Guvernul ca anumite deficiențe ale actului normativ să fie corectate sau clarificate prin normele de aplicare, sau prin modificări ale legii, care să se facă printr-un nou proiect de lege trimis în regim de urgenţă la Parlament.


”Am convingerea că primul-ministru îşi va respecta obligaţia asumată, iar dacă aceste neclarităţi ale legii vor fi corectate prin norme de aplicare sau prin eventuale acte normative mai puternice decât normele de aplicare, hotărâri de guvern sau lege în regim de urgenţă, legea, după părerea mea, îşi atinge scopul, acela de a realiza procesul de restituire, pe principiul restitutio in integrum”, a spus președintele.

Oricum, abia din anul 2017 va începe procesul efectiv de despăgubire a proprietarilor de drept, potrivit textului noii legi.

Guvernul Victor Ponta și-a angajat în 17 aprilie răspunderea pentru Legea restituirilor, iar pe 15 mai președintele Traian Băsescu a promulgat actul normativ.

Noua lege își propune să rezolve problema despăgubirii proprietarilor imobilelor naționalizate de comuniști, care se ridică la 8-9 miliarde de euro, potrivit datelor oficiale ale Guvernului.


Actul normativ, cerut de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, instituie un mecanism de despăgubire în bani sau prin imobile în compensare, acolo unde nu este posibilă restituirea în natură, pentru ca sarcina de 8-9 miliarde de euro asupra statului român să se reducă semnificativ.

Proprietarii de drept ai imobilelor naționalizate sau moștenitorii lor vor primi puncte de la stat, la valoarea imobilelor naționalizate. Cu aceste puncte, deținătorii vor putea cumpăra la licitație alte imobile strânse de stat într-un Fond național.

De asemenea, deținătorii de puncte pot opta și pentru preschimbarea lor directă în bani de la Ministerul Finanțelor, însă acest proces va porni abia din anul 2017. Despăgubirile în bani ar urma să se acorde în proporție de 14% pe an.

În plus, persoanele care cumpără drepturi litigioase de la proprietarii de drept vor primi despăgubiri doar în cuantumul a 15% din valoarea reală a imobilelor revendicate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: