joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 octombrie, 2020

Legea prin care Lacul Siutghiol a trecut din domeniul public al statului în administrarea autorităților publice locale este neconstituțională în ansamblul său, potrivit unei decizii pronunțate marți, în unanimitate, anunță CCR.

Este vorba despre Legea nr.42/2010, care transfera lacul, pe bucăți, către patru unități administrativ-teritoriale din vecinătatea acestuia:

  • Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”
  • Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Orașului Năvodari a unei suprafețe de 207,42 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”
  • Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Orașului Ovidiu a unei suprafețe de 493,75 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”
  • Se aprobă darea în administrarea Consiliului Județean Tulcea a unui teren aflat în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2, în vederea realizării obiectivului de investiții „Miniport turistic în localitatea Sarichioi, județul Tulcea”.

Ce se va întâmpla exact cu lacul Siutghiol, revenirea în administrarea Apelor Române, se va afla în momentul în care motivarea deciziei de marți va fi publicată în Monitorul Oficial.


Legat de lacul Siutghiol, în acest moment există mai multe procese pe rol la instanțe din Constanța, iar într-unul dintre cazuri, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.

Motivul – deși o suprafață de 1077,22 ha din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost predată în administrarea Consiliului Local Constanța, adminsitrația locală a refuzat să semneze contractul pentru serviciile de gospodărire pe care urma să le realizeze Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Judecătoria Constanța i-a dat dreptate Administrației Bazinale, iar dosarul se află acum la Tribunal.

În majoritatea cazurilor, autoritățile locale au pierdut în prima instanță.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: