19 august, 2020

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea ce limitează acizii grași trans din alimente la maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conținut.

Se găsesc în margarină, mezeluri, produse de tip fast food, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți, popcornul pentru microunde, chipsuri, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneză, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

Reglementarea va avea un impact puternic asupra industriei alimentare.


Acizii grași trans nesaturați sunt cele mai nocive grăsimi din alimente – se obțin industrial, prin hidrogenare, și sunt folosiți pe scară largă de producătorii de alimente procesate din întreaga lume, întrucât conferă un aspect atrăgător produselor și le prelungesc substanțial termenul de valabilitate.

Cu ajutorul lor produsele alimentare au o perioadă de valabilitate mai lungă. Partea proastă este că sunt extrem de nocive pentru organism: cresc riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip doi şi cancer.

Pe piața europeană există în acest moment produse cu peste 40 la sută acizi grași trans. În special, acest lucru se întâmplă în sud-estul Europei.

Estimare – 3.000 de români mor anual din cauza bolilor provocate de aceste grăsimi

Acizii trans din alimente sunt considerați responsabili pentru declanșarea unor boli (cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer) ce provoacă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) 500.000 de decese anual la nivel global, dintre care 50.000 de decese în Europa.


În țara noastră, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariția unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.

Un studiu realizat de Consiliul pentru Nutriție al Danemarcei a constatat că margarina este principala sursă de trans-grăsimi, urmată de produse ambalate, produse de panificație și de cofetărie. ”Interzicerea grăsimilor trans din întreaga UE ar avea un impact important asupra reducerii bolilor cardiovasculare în Europa”, a declarat Susanne Løgstrup, directorul Rețelei Europene a Inimii (EHN).

Parlamentarii români au adoptat legea la un an după ce Comisia Europeană a aprobat un regulament pentru limitarea drastică a acizilor grași nesaturați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: