15 iulie, 2024

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, luni, în calitate de for decizional, proiectul de Lege privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora. Au fost 214 voturi pentru, 7 contra şi 23 de abţineri şi un deputat care nu a votat.

Proiectul prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă ”nivelul de prevenţie la nivel naţional” şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă ”nivelul de intervenţie la nivel naţional”.

Proiectul a fost adoptat în condițiile în care peste 82.000 de persoane au semnat petiţia iniţiată de Agent Green prin care se cere Parlamentului să nu legalizeze vânătoarea de trofee.

Prevenție în România: Repartiţia exemplarelor vânate se face în funcţie de numărul atacurilor la adresa populaţiei


Repartiţia exemplarelor de urs brun prevăzute la alin.(1), care reprezintă cota de prevenţie pe judeţe şi fonduri cinegetice, pentru anul 2024 se face în funcţie de numărul atacurilor la adresa populaţiei, respectiv în funcţie de numărul şi valoarea pagubelor materiale generate de atacurile de urs brun centralizate la nivelul autorităţilor care răspund de vânătoare, potrivit anexei nr. 5, iar pentru următorii ani se aprobă prin ordinul conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare.

Exemplarele din specia urs brun, care reprezintă cota de prevenţie la nivel naţional prevăzute la art.31 alin.(1), pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024, de către vânători sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, prin metodele de vânătoare admise, astfel cum sunt prevăzute la art.1 lit.ad) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic.

În situaţia în care din orice motive se recoltează exemplare a căror blană a fost evaluată la mai mult de 400 puncte C.I.C. la care se pot adăuga maxim 5% din punctajul obţinut, atât blana, cât şi craniul aparţinând exemplarului în cauză, preparate de către gestionar, se predau structurii teritoriale de specialitate a Gărzii Forestiere Naţionale în a cărei rază de activitate se încadrează locul unde s-a desfăşurat acţiunea de recoltare şi rămân în proprietatea statului.

Craniul şi blana de urs recoltate se evaluează conform metodologiei prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.418/2005 pentru aprobarea metodologiei de evaluare a trofeelor de vânat, în conformitate cu metodologia Consiliului Internaţional de Vânătoare şi Protecţie a Vânatului, denumit în continuare C.I.C., în termen de 3 zile lucrătoare de la recoltare.


Gestionarul fondului cinegetic poate prelua de la Garda Forestieră Naţională craniul şi blana exemplarului de urs brun doar după îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la alin. (1)-(3). În cazul neîndeplinirii acestor obligaţii craniul şi blana exemplarelor recoltate rămân în proprietatea statului. 

Autoritatea centrală care răspunde de vânătoare realizează cel puţin din 2 în  2 ani un studiu privind evoluţia populaţiei de urs brun în România.

Peste 82.000 de semnături împotriva legii

Peste 82.000 de persoane au semnat petiţia iniţiată de Agent Green prin care se cere Parlamentului să nu legalizeze vânătoarea de trofee, transmite Agerpres.

Iniţiatorii, care vizează strângerea a 100.000 de semnături, doreau ca Parlamentul să nu adopte legea care ar „da liber la vânătoarea a 500 de urşi anual pentru trofee”, iar planul naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România să devină lege.

Fostul ministru Tanczos Barna, acuzat că „nu a făcut nimic” pentru protejarea oamenilor şi a urşilor

Petiția îi reproşează fostului ministru al Mediului Tanczos Barna că „nu a făcut nimic” pentru protejarea oamenilor şi a urşilor. Agent Green aminteşte că senatorul UDMR a iniţiat un proiect de lege „pentru a da liber la vânătoarea a 500 de urşi anual pentru trofee fără acceptul Academiei Române sau alt aviz ştiinţific independent, cu încălcarea Convenţiei de la Berna” şi a legislaţiei europene. Tanczos Barna este acuzat şi de faptul că ar fi blocat planul naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România aprobat în 2018.

În opinia iniţiatorilor petiţiei, legea propusă de Tanczos Barna „ar băga România în belea fără să rezolve problema urşilor”.

Ei vor ca urşii agresivi, care atacă nejustificat oameni, să fie duşi într-un sanctuar pe care statul ar trebui să îl creeze.

Agent Greeen: „Comisia Europeană va duce România direct la Curtea Europeană de Justiţie”

„Soluţia letală nu mai corespunde moral cu societatea din România. Nu poţi să dai o lege prin care să anticipezi că în următorul an vor fi sute de urşi care vor ataca oameni şi să îi împuşti preventiv exact pe aceia. La fel cum nu poţi face acelaşi lucru pentru oameni. Nici măcar pentru aceia care apasă pe trăgaci să ucidă animale din pură plăcere. Pentru că nu este nimeni Dumnezeu să decidă cine să moară şi cine să trăiască, fie el un urs mare pentru trofeu sau unul mai pricăjit. (…) Mai mult, în cazurile excepţionale când un urs a fost ucis pentru că nu a mai existat altă soluţie, trebuie interzisă vânzarea cărnii, blănii şi capului pentru trofeu. Acestea trebuie distruse prin incinerare pentru a descuraja industria trofeelor exact aşa cum se practică global cu fildeşul pentru a proteja elefanţii”, se arată în textul iniţiat de Agent Green.

Conform sursei citate, dacă va fi adoptată legea, „Comisia Europeană va duce România direct la Curtea Europeană de Justiţie”, având în vedere că ursul este strict protejat.

Opinia președintelui Iohannis: nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâţi de animale

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat săptămâna trecută, miercuri, din SUA, el afirmând că s-a ajuns prea departe şi că este foarte îngrijorat.

Cu referire la moartea tinerei atacate de urs pe Jepii Mici, Iohannis a spus că l-a şocat evenimentul, mai ales că a fost şi el recent pe un traseu din Munţii Bucegi, şi să afle apoi că foarte aproape de locul în care s-a aflat s-a întâmplat această nenorocire.

El a mai spus că problema cu urşii nu este deloc nouă, şi clasa politică a reacţionat de fiecare dată, la aceste incidente nefericite, doar punctual, iar dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos şi în România, trebuie să înţelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâţi de animale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: