Deputații au adoptat proiectul de lege ce le acordă facilități fiscale nomazilor digitali (cetățeni care lucrează, din România, pentru companii din afara UE). Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, așa încât legea pleacă la promulgare.
Nomazii digitali se vor putea stabili în România fără să fie supuși dublei impuneri a taxelor pentru veniturile realizate în afara țării noastre. Vor fi scutiţi de la plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale, precum şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate.
Proiectul de lege îşi propune atragerea nomazilor digitali, o competiție în care România s-a înscris abia în urmă cu doi ani, când a introdus viza pentru această categorie de lucrători. Legea aprobată marți stabilește regimul fiscal aplicabil acestora, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale, precum şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate.
„Prin această lege ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în ţară şi să ţinem, totodată, pasul cu schimbările din piaţa muncii: vedem cu toţii cum impactul tehnologic, telemunca, dar şi posibilitatea facilă de a călători reprezintă realităţi ale lumii de astăzi. Statele din întreaga lume sunt într-o directă competiţie. România se bucură de un potenţial turistic extraordinar şi trebuie să devină o destinaţie cerută şi apreciată de nomazii digitali. Pentru asta, însă, trebuie să oferim un regim clar fiscal nomazilor digitali care ar dori să aleagă România drept ţară de destinaţie. Cu acest gând am iniţiat proiect de faţă, alături de deputata Gabriela Horga, proiect care, iată, astăzi devine realitate”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, inițiatoarea proiectului, citată într-un comunicat.
Un număr mare de nomazi digitali în România înseamnă mai multe resurse financiare aduse în economia ţării. Dacă, de exemplu, România ar atrage anual doar 2.000 de nomazi digitali, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an vor fi atraşi aproximativ 50 de milioane de euro în economia naţională, menționează comunicatul USR.
Muncă de la distanță prin folosirea tehnologiei informației
Nomadul digital este definit prin lege drept ”străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.
Pentru a beneficia de aceste vize, persoanele interesate trebuie să îndeplinească următoarele două condiții:
- să dispună de mijloace de întreținere obținute din activitatea pe care o desfășoară, în valoare de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum şi pentru întreaga perioadă înscrisă în viză
- să desfășoare activități din care obțin venituri, de la distantă, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.
România, locul 3 în The Digital Nomad Index 2021
România ocupă anula trecut locul al treilea loc în clasamentul ţărilor cele mai avantajoase pentru persoanele care doresc să îmbine munca la distanţă cu călătoriile, conform motorului de căutare momondo.ro.
Clasamentul a stabilit ţările cele mai atractive pentru nomazii digitali, care lucrează la calculator şi călătoresc, luând în considerare 22 de factori. În realizarea acestui top, momondo.ro a analizat 111 ţări.
Cei 22 de factori au fost împărţiţi în şase categorii:
- accesibilitate şi costuri de călătorie
- preţuri locale
- siguranţă şi sănătate
- facilităţile muncii de la distanţă
- viaţa socială
- vreme.
Topul este condus de Portugalia, urmată de Spania şi România. Pe următoarele locuri se situează Mauritius, Japonia, Malta, Costa Rica, Panama, Republica Cehă şi Germania.
România a fost plasată pe locul trei în acest clasament în ceea ce priveşte munca la distanţă în special datorită costurilor reduse de trai şi preţurilor mici.
De asemenea, România oferă preţuri avantajoase la închirieri auto şi la hoteluri, în plus faţă de costurile reduse pentru închirierea pe termen lung a unui apartament, ceea ce asigură condiţii foarte bune pentru călătorii interne.
De asemenea, pentru „nomazii digitali” România aduce avantajul vitezei excelente a internetului şi faptul că mulţi localnici vorbesc engleză.
Alt factor important în favoarea includerii României în acest top pe o poziţie foarte înaltă este viza pentru liberii profesionişti, pe care autorităţile plănuiesc să o pună la dispoziţie în lunile următoare, se menţionează în comunicat.
Portugalia a fost evaluată drept cea mai bună ţară din lume pentru a lucra de la distanţă, obţinând punctaje ridicate în toate categoriile, incluzând vremea foarte bună, abundenţa de locuri de ieşit în oraş, rata mică a criminalităţii şi costul de trai relativ scăzut.
Portugalia mai oferă viză de nomad digital şi mulţi localnici vorbesc engleza la un nivel înalt, ceea ce atrage numeroşi „expaţi”.
Spania a ocupat locul al doilea în principal datorită numărului ridicat de restaurante şi cafenele pe cap de locuitor, a internetului de mare viteză, a abundenţei de spaţii de co-working şi a vizelor pentru liberii profesionişti, dar şi a vieţii de noapte.
Momondo.ro este un motor de căutare global pentru călătorii, care compară preţuri pentru zboruri, hoteluri şi maşini de închiriat.
În Europa, vize pentru acești profesioniști cu venituri ridicate mai oferă Croația, Estonia, Cipru, Grecia, Germania, Cehia, Portugalia, Norvegia, Albania, Ungaria, Malta, Islanda.
***