20 iulie, 2011

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, va discuta miercuri, la Bruxelles, cu comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune Laszlo Andor, despre presupusa intenţie a Spaniei de a introduce o serie de restricţii pentru muncitorii din România.

Potrivit unor informaţii vehiculate în presă, Madrodul va adopta, până la finalul săptămânii, măsuri de restricţionare a pieţei muncii pentru cetăţenii români, pe fondul şomajului crescut din Spania, care a ajuns la 20% din populaţia activă.

Măsura nu îi va afecta, însă, pe românii care au deja încheiate contracte de muncă în Spania, spun o serie de oficiali români, pentru că restricţiile nu se vor aplica retroactiv.


Spania şi-a liberalizat deja piaţa forţei de muncă, aplicând legislaţia comunitară privind libera circulaţie în cea de-a doua fază, care se încheie la 31 decembrie 2011.

Prin urmare, introducerea unor restricţii de nivelul anterior celui prezent instituit prin tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană nu este posibil, decât în cazuri excepţionale.

În astfel de cazuri, dacă un stat membru al Uniunii Europene de dinaintea României şi Bulgariei poate cere să fie autorizat să reimpună restricţii pe piaţa muncii, în cazul în care ar exista probleme grave pe piaţa forţei de muncă internă sau dacă se constată acest pericol.

Ulterior, Comisia Europeană va decide ce fel de restricţii pot fi impuse şi pentru cât ti, însă apoi orice stat membru poate cere Consiliului European să amendeze sau anuleze deciziile Comisiei, decizia fiind luată cu majoritate calificată.


Spania şi-a deschis total piaţa muncii pentru români la 1 ianuarie 2009, când procedurile necesare în unui cetăţean român pentru a lucra în Spania au devenit identice cu ale unui cetăţean spaniol.

În prezent, 10 state membre ale Uniunii Europene aplică restricţii tranzitorii pentru români şi bulgari, pe pieele interne de muncă.

.Perioada de tranziţie de 7 ani – cu trei faze – se încheie la 31 decembrie 2013, când toate statele UE vor trebui să îşi deschidă deplin pieţele muncii pentru lucrătorii români şi bulgari. În prezent a doua fază a perioadei de şapte ani este în desfăşu,are. fază care se încheie la 31 decembrie 2011.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: