marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 august, 2011

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, sâmbătă, la Sulina, că rata absorbţiei fndurilor europene de către România a atins abia 3,5%, din cauza politicienilor care nu sunt interesaţi de atragerea banilor europeni şi a super-birocratizării.

”Stăm prost la capitolul absorbţie. Avem 30 de miliarde de euro pe care până în 2015 ar trebui să-i luăm, iar noi nu am reuşit să absorbim decât 3,5%, ceea ce e foarte puţin”, a spus Lăzăroiu, la şcoala de vară pentru tinerii din diaspora.

Ce cauze a găsit Lăzăroiu pentru slaba absorbţie?

  • Politicienii vor bani uşor de drenat.”Banii europeni se cheltuiesc cu reguli foarte stricte, se verifică modul în care se cheltuiesc, în timp ce în cazul banilor din buget nu te întreabă nimeni nimic. Banii din bugetul de stat au putut fi mai uşor vămuiţi decât banii europeni şi toată lumea a preferat să mulgă bugetul de stat şi a ignorat banii europeni. Asta a fost una din cauze: aplecarea politicianului asupra banilor care pot fi mai uşor manipulaţi”.
  • Birocraţia excesivă. ”Nu s-a urmărit derularea contractelor semnate. Unele proiecte nici măcar nu au început, deşi au primit prefinanţare. Cei de la Bruxelles ne cer să facem o verificare la sânge a tuturor proiectelor, să le oprim pe cele care nu se mişcă, să le luăm banii şi să-i realocăm spre alte proiecte. Până nu facem asta, nu putem trimite facturi la Bruxelles”.
  • Lipsa ministerului coordonator.”Este nevoie de o autoritate la nivelul Guvernului, chiar de un minister, care să se ocupe doar de aceste fonduri şi să coordoneze toate programele. Fiecare program va rămâne la ministerul lui, dar trebuie să fie un cap limpede care să coordoneze toate aceste proiecte. Polonezii şi bulgarii au făcut asta, iar în şase luni au înregistrat o explozie a gradului de absorbţie”.Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: