marți

26 martie, 2024

9 septembrie, 2014

Direcția Națională Anticorupție (DNA) investighează în prezent peste 4.500 de dosare de corupţie la nivel înalt și mediu, a declarat marți procurorul șef al instituției, Laura Codruța Kovesi, la conferința “Regula de aur a bunei guvernanțe și a luptei împotriva corupției: împletirea armonioasă a politicilor și a acțiunilor de implementare”, organizată de Institutul Aspen România.

“Dacă avem în vedere un criteriu cantitativ, în acest an, la nivelul DNA sunt în investigare peste 4.500 de cazuri de corupție la nivel înalt și mediu. Sigur că unii ar putea susține că acest număr de dosare indică o creștere a corupției în România. Într-o altă opinie, la fel de justificată, alții ar putea susține că de fapt a crescut eficiența instituțiilor anticorupție în a descoperi și investiga aceleași infracțiuni. Iată un exemplu în care același criteriu poate duce la concluzii diferite”, a argumentat Laura Codruța Kovesi.

Numai anul trecut, a adăugat Kovesi, citată de Agerpres, peste 1.000 de persoane au fost condamnate definitiv de către instanțe în urma investigațiilor DNA și procurorii anticorupție au instituit sechestre asupra unor bunuri în valoare de peste 350 de milioane de euro.


Laura Codruța Kovesi a arătat că, în aprecierea DNA, corupția trebuie abordată printr-un ansamblu coerent de politici anticorupție, care să privească în egală măsură prevenirea, dar și combaterea fenomenului. Potrivit ei, doar măsurile penale nu sunt suficiente, existând riscul ca fenomenul corupției să reapară atunci când factorii favorizanți există în continuare și nu sunt eliminați.

“Apoi, o abordare coerentă a fenomenului corupției nu se poate realiza dacă nu există în aceeași măsură voință politică și o atitudine fermă, unitară, a sistemului judiciar. Lipsa uneia dintre cele două condiții duce în timp la scăderea eficienței politicilor în combaterea corupției. (…) Justiția reprezintă un prim domeniu care trebuie curățat de corupție pentru a putea construi mai departe un sistem cu adevărat imparțial, independent și predictibil”, a mai spus procurorul șef al DNA.

Potrivit acesteia, gradul de încredere al publicului într-o instituție poate fi un criteriu esențial în momentul evaluării activității iar politica cea mai importantă trebuie să fie cea a faptelor, a rezultatelor.

“Singurul mod în care putem fi credibili și învingători este să acționăm cu responsabilitate, echilibru, independență și eficiență. De prea multe ori discuțiile referitoare la corupție rămân la nivelul unor generalități și al unor principii fără finalitate clară. Definirea standardelor după care poate fi evaluată atitudinea unei societăți în raport cu corupția reprezintă un exercițiu esențial și, în același timp, extrem de dificil. Cred că avem cu toții nevoie de un sistem de referință comun acceptat în funcție de care să înțelegem gravitatea fenomenului corupției, să alegem politicile adecvate”, a mai declarat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: