miercuri

27 martie, 2024

19 ianuarie, 2021

Fondul Monetar Internațional (FMI) are nevoie de mai multe resurse pentru a ajuta ţările puternic îndatorate, în condițiile marilor incertitudini privind perspectivele economiei globale și ale diferențelor dintre țările bogate și cele sărace, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al FMI.

Oficialul FMI nu exclude varianta vânzării de aur din rezervele instituției pentru a crește resursele instituției, potrivit declarațiilor citate de Reuters.

Declarația Kirstalinei Georgieva face parte din pledoaria mai veche pentru o nouă alocare de drepturi speciale de tragere (DST, moneda de cont a FMI), ceea ce înseamnă creșterea fondurilor de care dispune FMI pentru a aborda criza sanitară şi pe cea economică şi pentru a accelera măsurile pentru o economie digitală şi verde.


SUA, cel mai mare „finanțator” al FMI, au blocat operațiunea, care este similară celei prin care o bancă centrală emite monedă.

Administrația Donald Trump a argumentat că operațiunea ar oferi mai multe resurse financiare tot țărilor mai bogate, pentru că alocarea ar fi proporțională cu participația lor.

Ministrul suedez de Finanţe, Magdalena Andersson, preşedintele comitetului de conducere al FMI, prezentă la o conferinţă de presă online cu Kristalina Georgieva, a declarat că este clar că nevoia de lichiditate a rămas mare şi că se va consulta cu ţările membre cu privire la opţiunile pentru extinderea lichidităţii.

Magdalena Andersson şi-a început luni mandatul de trei ani și este primul oficial european care conduce Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional după mai mult de 12 ani şi, totodată prima femeie în această funcție.


Kristalina Georgieva a spus că FMI a crescut rapid finanţarea destinată pieţelor emergente şi economiilor în dezvoltare, inclusiv prin donaţii de aproximativ 20 de miliarde de dolari făcute de ţările membre sub formă de DST. Sunt necesari paşi suplimentari, a adăugat șefa FMI.

Alocarea de DST nu a fost niciodată scoasă din agenda membrilor FMI și o posibilă vânzare de aur din rezervele instituției ar avea „anumite costuri de oportunitate”. Așa încât este la latitudinea membrilor să decidă.

Kristalina Georgieva a reiterat ideea ca grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) va extinde moratoriul privind plățile din cadrul serviciului datoriei țărilor sărace, care se va încheia în iunie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: