Președintele Klaus Iohannis a explicat marți, la Viena, inițiativa sa de a participa la următoarele ședințe de guvern, spunând că nu face altceva decât să răspundă unor solicitări formulate public de premier.
„Am solicitat agenda, cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă, ne pregătim pentru preşedinţie şi chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu pot fi abslut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorință de colaborare, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la ședințele de guvern”, a spus Klaus Iohannis.
Interesul manifestat de șeful statului român se referă la posibilitatea emiterii de către guvern a unei ordonanțe de urgență care să vizeze amnistia și grațierea, posibilitate pe care o caracterizează drept „o eroare foarte gravă pentru români”.
Klaus Iohannis, care se află luni și marți la Viena, la Forumul la nivel înalt Europa-Africa, a fost întrebat de presă cum comentează cererea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a se depune o plângere pentru înaltă trădare pe numele președintelui.
„Este un demers politicianist sortit eșecului din capul locului, nu poate să facă nimeni o plângere penală împotriva președintelui”, a răspuns Klaus Iohannis, care a adăugat că o astfel de plângere „nu are niciun suport” și reprezintă doar o „fantezie a PSD”.
Ziariștii l-au întrebat și despre ideea unui referendum asupra justiției. „Cu siguranță despre acel referendum o să mai vorbim”, a precizat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni o scrisoare prim-ministrului, solicitându-i agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului.
Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat ulterior că preşedintele poate participa la şedinţele de guvern şi poate să le conducă, dacă sunt pe ordinea de zi chestiuni care vizează competenţele sale.
În caz contrar, spune Claudiu Manda, Guvernul, ”procedând corect”, nu-i va transmite ordinea de zi.
Deputatul Florin Iordache afirmă că participarea președintelui Klaus Iohannis la ședința de guvern nu împiedică Executivul să adopte ce acte dorește.
”Dacă între vizitele externe se află în țară, poate participa. Și ce dacă participă? Poate opri cumva guvernul să adopte acte normative? Participă, își ia un carnețel li-un pix, își ia notiție și cu asta basta”, a spus Florin Iordache, adăugând că acesta nu are drept de veto asupra actelor normative pe care le adoptă Executivului.