Președintele Klaus Iohannis a reafirmat, în bilanțul celor 100 de zile de mandat, că rămâne consecvent principiilor sale legate de modul în care înțelege să facă politică și a avertizat, repetat, că schimbările ”nu se petrec peste noapte”.
”Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult în această perioadă, de ce nu am eu prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte instituţii, de ce nu critic alţi politicieni. Pentru că nu acesta este rolul unui preşedinte şi pentru că promisiunea mea a fost de a face politică, cu mai puţine vorbe şi mai multe fapte. România lucrului bine făcut este posibilă. Este un proces de vindecare pentru țară, cu o condiție: să ne vedem fiecare de treabă cu responsabilitate”, a spus președintele Iohannis, în fața percepției că nu reacționează la imprevizibila viață politică.
Principalele mesaje transmise de președinte au fost:
- Eu nu mă joc cu legile ţării noastre. Nu promulg legi care nu respectă principii constituţionale sau obligaţii ale statului român.
- Toate instituţiile statului sunt în serviciul cetăţeanului şi sunt chemate să apere democraţia.
- De ce face preşedintele atâtea vizite externe? Pentru că politica externă este un atribut fundamental, iar o politică externă puternică şi eficientă înseamnă un stat puternic şi eficient.
- În aceste 100 de zile România a reînceput să-şi redobândeasză respectul şi credibilitatea în lume. Voi merge în cât mai multe locuri unde trăiesc comunităţile mari de români.
- Cea mai mare nemulţumire a mea în această perioadă este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiţiei. Fiecare episod în care justiţia este blocată în Parlament este un pas înapoi în recâştigarea încrederii publice şi o sursă de pierdere a credibilităţii.
- Voi urmări cu atenţie soluţia legislativă pentru a asigura votul românilor din Diaspora, dar şi celelalte proiecte.
Președintele a răspuns și întrebărilor presei, cele mai importante teme fiind:
Despre relația cu fostul președinte Traian Băsescu
Nu m-am întâlnit cu fostul preşedinte, nu i-am solicitat absolut nimic, nu am discutat nici despre reşedinţă nici despre politică. Fostului preşedinte îi prieşte pensia: este foarte vocal şi postac. Îi doresc să fie sănătos.
Despre relația cu Guvernul
Guvernul nu s-a schimbat în esenţă. Nu aştept de la acest guvern să devină mai eficient. Când va veni alt guvern este o întrebare care trebuie pusă partidelor politice şi în Parlament. Eu nu am de gând să preiau rolul opoziţiei. Dacă opoziţia va reuşi să adune voturi pentru o moţiune de cenzură, vom avea alt Guvern.
Despre demisiile lui George Maior și George Scutaru
Trebuie să facem deosebire între greșeala politică și demisie. Și George Maior și George Scutaru au demisionat din motive personale, mi-au înaintat demisiile, le-am acceptat, s-a încheiat orice discuție. Demisia din motive personale nu se poate discuta, decât dacă respectivul dorește să dea lămuriri publice.
Despre noul șef al SIE
Cu siguranță, în următoarele luni voi face o propunere pentru SIE.
Despre încercările Rusiei de a destabiliza România
Nu am informații că ar exista încercări de destablizare în România, dar trebuie să fim foarte conștienți că statele care doresc să își extindă influența găsesc întotdeauna agenți prin care încearcă să influențeze lucrurile ori aceste încercări în România nu au succes astăzi.
Despre ANAF
România e o țară în plină reformare, tot timpul facem o reformă, învățământ, Fisc, ANAF și, din păcate, constat că există tendința de a lucra ca pendulul, dintr-o extremă în alta. Ba avem situații în care Fiscul nu se ocupă, ba se ocupă deodată de detalii care nu cred că merită foarte multă atenție.
Despre ”instituția primei doamne”
Cred că instituția primei doamne încă nu își găsește loc în România.