Toate formaţiunile politice susţin proiectul aurifer de la Roşia Montană, iar Guvernul nu va da undă verde proiectului, dacă acesta va pune în pericol sănătatea şi mediul, a declarat joi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR – într-un interviu acordat RFI.
„La Roşia Montană e o tragedie în acest moment. O tragedie economică, o tragedie ecologică, dacă aţi fost şi vedeţi iazul şi tot ceea ce se întâmplă în jurul localităţii, veţi vedea că acum este o tragedie!”, a afirmat la RFI ministrul Culturii.
Ministrul a reamintit că, în ’99, când au început aceste discuţii, proiectul nu era o prioritate. „Atunci trebuia sau imediat după ’99, în 2000-2001 dat un răspuns foarte clar: acceptăm sau nu acceptăm o investiţie. Dacă am acceptat, atunci trebuie să dai un răspuns foarte clar: da, în anumite condiţii poţi să faci această exploatare sau nu poţi să faci deloc, am greşit, retragem licenţa, du-te acasă şi facem despăgubirile pentru acea investiţie”, a arătat ministrul.
În opinia preşedintelui UDMR, „România nu-şi permite să facă o investiţie din fonduri publice, de la bugetul de stat, pentru o astfel de investiţie, dar România nu poate accepta un proiect care aduce prejudicii mari în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor, în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi doar dacă această exploatare respectă toate condiţiile impuse de UE şi de autorităţile române. „Atunci putem să ne gândim la această exploatare şi să dăm undă verde”, a adăugat el.
Kelemen Hunor afirmă că ultimul cuvânt în privinţa proiectului de la Roşia Montană îl va avea Guvernul român. „Există şi probleme transfrontaliere, pentru că problemele de mediu nu se opresc la graniţele României sau Ungariei, dar din acest punct de vedere, ultimul cuvânt îl va avea Guvernul de la Bucureşti. Decizia se va lua în Bucureşti şi nu în alta parte”, explică ministrul Culturii.
În opinia acestuia, „dacă UE ar fi dorit oprirea exploatării pe bază de cianură şi în acest moment nu exista altă tehnologie pentru aceste resurse naturale, atunci ar fi dat o lege şi ar fi intrat în acquis-ul comunitar, care era obligatoriu pentru toate statele din UE”. El a subliniat că nu există aşa ceva „şi nici măcar intenţia nu există”.
Liderul UDMR afirmă că toate partidele din România sprijină proiectul de la Roşia Montană. „UDMR a avut o poziţie foarte echilibrată. Din punctul nostru de vedere, lucrurile nu sunt finalizate, nici măcar discuţiile nu sunt finalizate. Toate formaţiunile politice susţin, toate formaţiunile! Vă daţi seama, acum nouă ani, când au dat prima aprobare, era PSD-ul la guvernare. PDL-ul a susţinut tot timpul. Despre PNL, pot să vă spun că unii au susţinut, alţii nu au susţinut”, spune preşedintele UDMR.