sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 februarie, 2019

Vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen (foto) se declară îngrijorat de situația statului de drept din România, după ce Cabinetul Viorica Dăncilă a aprobat, marți, o OUG prin care se modifică legile Justiției.

Atât conținutul cât și procedura de adoptare par să contravină recomandărilor din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), spune oficialul european, într-un mesaj pe Twitter.

Tot Jyrki Katainen scria, în ianuarie, despre o eventuală OUG privind contestaţia în anulare: „Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!”.


Și vicepreședintele CE Frans Timmermans a vorbit miercuri despre această ordonanță, spunând că va cere explicații guvernului roman pe marginea ordonanței despre care comisia nu a fost informată.

”De ce, guvern român, de ce? Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare ultimele evoluții referitoare la statul de drept din România, atât conținutul cât și procedura prin care au fost operate ultimele modificări par să fie în contradicție cu recomandările MCV”, a scris pe Twitter vicepreședintele CE.

Guvernul a aprobat marți o OUG, care nu a fost pusă în dezbatere publică, ce modifică mai multe prevederi referitoare la procurori cuprinse în legile Justiției (Statutul magistraților, Legea CSM și Legea privind organizarea sistemului judiciar).


Prin această ordonanță, Secția de investigare a magistraților dobândește un grad sporit de autonomie, iar politicul va putea controla mai ușor, în actualul context, numirea șefilor de parchete.

Ordonanța a fost publicată la aproximativ 30 de ore după aprobarea în guvern și a fost criticată de Parchetul General, DIICOT și DNA, precum și de toate asociațiile de magistrați din România. Toate acuză încălcarea unor principii constituționale și consideră că efectul ar putea fi unul ireparabil, dacă documentul nu va fi retras urgent.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, Comisia Europeană a comunicat că nu a fost informată înainte de existența unei intenții de modificare a legislației și este de părere că unele prevederi sunt în contradicție cu recomandările MCV.

Asociațiile profesionale ale magistraților au cerut ca președintele să sesizeze imediat Comisia de la Veneția, iar Avocatul Poporului să atace OUG 7 la CCR.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: