cursdeguvernare

duminică

8 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

UPDATE / Judecătorii din CSM cer demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte

14 ianuarie, 2013

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cere demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală (foto) din funcţia de preşedinte al CSM şi, totodată, solicită judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedinte al CSM în 2011, membru ales în Consiliu, a declarat că evenimentele derulate înainte, în timpul şi după procedura alegerilor din 4 ianuarie creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar şi că „jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate”.

„La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicând şi serioase probleme de legalitate”, a spus Dumbravă – potrivit MEDIAFAX, precizând că aceasta este poziţia Secţiei pentru judecători a CSM, adoptată cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa de luni. El a precizat că din cei opt membri prezenţi, şapte au votat pentru această declaraţie de presă.


Dumbravă a mai spus că membrii Secţiei pentru judecători a CSM au respins „ferm şi categoric” afirmaţiile de politizare ca urmare a acordării votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea membrilor secţiei.

„Am asistat în ultimele zile la manipulări ruşinoase ale opiniei publice, cu consecinţe grave pentru statul de drept din România”, a mai spus Dumbravă.

Ca o deblocare a situaţiei, Secţia pentru judecători a CSM a solicitat demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte al Consiliului, iar judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte, el precizând că „CSM trebuie resetat”.

Dumbravă a afirmat că nu aparţine în niciun caz Secţiei pentru judecători criza de legitiminate şi de legalitate în care se află astăzi CSM.


„Cerem atât reprezentaţilor sistemului judiciar, cât şi altor actori publici să respecte principiul democratic în virtutea căruia adunările generale s-au constituit la nivelul instanţelor din România. În mod regretabil, însă, în ultimele zile, constituirea şi deciziile adunărilor generale, precum şi judecătorii ce le compun au fost atacate peste limitele decenţei publice, fiind subminată până la urmă chiar independenţa justiţiei”, a mai declarat Horaţius Dumbravă.

După ce a făcut declaraţia de presă, Horaţius Dumbravă s-a ridicat şi plecat.

Pe de altă parte, presa a solicitat un punct de vedere al unuia dintre cei trei membri ai CSM vizaţi în declaraţia de presă, însă purtătorul de cuvânt al Consiliului, Monica Prejmereanu, a anunţat că nu va exista o reacţie din partea acestora.

Preşedintele CSM: Nu am nici un motiv să demisionez

Oana Schmidt-Hăineală a afirmat că nu există nici un motiv să demisioneze din funcţia de preşedinte al CSM, în urma solicitării Secţiei de judecători.

„Nu există absolut niciun motiv pentru care eu să-mi dau demisia. Nu intenţionez să-mi dau demisia. Fac un apel către colegii membri Secţiei de judecători să conştientizeze care este rolul lor în Consiliu şi rolul fiecărui membru al Consiliului şi anume acela de a lua decizii pentru sistemul judiciar, este acela de a participa la şedinţele de plen şi secţie şi de a rezolva problemele curente ale justiţiei”, a declarat presei Hăineală.

Având în vedere faptul că şapte judecători – din opt cât are Secţia pentru Judecători a CSM, practic o întreagă secţie – s-au exprimat împotriva procedurii prin care a fost desemnată şef al forului, Oana Schmidt Hăineală a declarat: „Există o secţie, dar deciziile se iau în plen şi în secţii. Repet, eu consider că obligaţia membrilor CSM este de a participa, este motivul pentru care noi ne primim salariile, ca să participăm la şedinţele de plen şi secţii şi să luăm decizii în interesul sistemului judiciar. Repet, apelul meu către colegii judecători din cadrul secţiei de judecători este de a conştientiza responsabilităţile care decurg din statutul de membru al Consiliului şi pe care tocmai l-am enumerat”.

Potrivit procurorului Hăineală, mandatul său la conducerea CSM este unul legal, democratic exprimat în plenul Consiliului, „neexistând niciun motiv pentru a ceda la astfel de presiuni”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: