joi

26 mai, 2022

JTI: FMI va fi indus în eroare în ce privește acciza, planurile guvernului vor spori contrabanda la baza pieței

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 decembrie, 2014

“Delegația FMI va fi, probabil, indusă în eroare de cifrele prezentate de Ministerul Finanțelor. Planurile bugetare pentru 2015, în ceea ce privește acciza la tutun, sunt utopice și nu vor aduce bani mai mulți la buget”, anunţă marţi compania JTI prin intermediul unui comunicat.

“În cadrul întâlnirii de săptămâna trecută, la Ministerul Finanțelor, ni s-a spus că structura accizei va fi schimbată dramatic, componenta ad valorem, care ar fi trebuit modificată gradual, cu câte 1% pe an, urmând să se modifice brusc cu 4%. Așadar, nu am fost consultați, ci ni s-a comunicat. Știți probabil că, în instituțiile de stat, poziția determină verbul: atunci când te adresezi superiorilor folosești „vă informez”, iar când te adresezi subordonaților – „vă comunic”.

Prin această modificare a structurii accizei, prețurile vor creşte mai mult în segmentele din partea de jos a pieţei, decât în cele din partea de sus. Compresia pieţei către segmentul premium va determina creşterea contrabandei, dat fiind că diferenţa dintre preţurile practicate pe piaţa neagră şi preţurile legale (în prezent, de circa 4 lei) se va accentua. Bugetul va pierde bani prin diminuarea segmentului Value/Base şi înlocuirea lui cu contrabanda. Cu alte cuvinte, cine vrea Dacie, va plăti taxe ca pentru Mercedes. Cine are bani va continua să cumpere Sobranie, cine nu, contrabandă ieftină.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Curat abordare „socialista”. Iei de la săraci jumătate de milion în plus, îi scuteşti pe bogați de un milion jumătate şi le umpli buzunarele contrabandiștilor cam cu cât le golești pe ale statului. Concret: mărești povara fiscală la țigaretele „ieftine”, o scazi la cele „scumpe” şi dai un imbold pieței negre care va creşte cu minimum un procent. Iar un procent de contrabandă înseamnă 35 de milioane de euro pierderi la buget. Aşadar, chiar dacă, pe hârtie, previziunile vor arata bine, în realitate încasările la buget vor scădea – spune în comunicat Gilda Lazăr, directorul de comunicare al JTI.

În realitate, nu există motive pentru sporirea lipsei de predictibilitate, alterarea structurii accizei şi modificarea Codului Fiscal în al doisprezecelea ceas, adică în decembrie, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare. Argumentul că am atins deja pragul minim de accizare prevăzut pentru 2018 nu se susține. Nu am ajuns acolo în mod normal, prin creșteri graduale, ci brusc, prin cursul umflat artificial. Dacă leul continuă să se devalorizeze ca în anii trecuți, se modifică structura accizei? Evident că nu. Între nivelul accizei minime şi structura accizei totale nu este nici o legătură”, se afirmă în comunicatul JTI.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: