miercuri

17 aprilie, 2024

17 august, 2021

joe bidenPreședintele Joe Biden s-a declarat luni seara îndurerat de ceea ce se întâmplă acum în Afganistan, dar nu regretă decizia de retragere a trupelor. „Nu voi trece această responsabilitate (a retragerii – n.red.) unui al cincilea preşedinte. (…) Sunt preşedintele SUA şi totul se termină acum”, a spus şeful statului american.

El a explicat că SUA nu va continua să pună în pericol viaţa militarilor săi în Afganistan, în contextul în care misunea lor s-a încheiat cu succes:

De la început, misiunea noastră în Afganistan nu a fost să construim o națiune unită, ci să ținem teroriștii la distanță de teritoriul național, ceea ce am reușit (…)


Ne-am concentrat pe amenințările care existau la adresa noastră. Acum, acele amenințări sunt în alte parte.

Joe Biden a declarat că astfel se încheie ”cel mai mare război al SUA, după 20 de ani de vărsare de sânge”, iar ce se întâmplă acum acolo este dovada că ”nicio armată” nu ar fi reușit să schimbe și să stabilizeze lucrurile în Afganistan.

De asemenea, el a declarat că le-a atras atenția talibanilor care au preluat puterea la Kabul că SUA va avea un răspuns în forță, dacă vor ataca personalul american, partenerii sau dacă vor interveni în vreun fel în operaţiunea de evacuare: „Ne vom apăra oamenii cu o forţă devastatoare”.

El a criticat lașitatea trupelor guvernamentale afgane, arătând că aveau mijloace de luptă superioare talibanilor. SUA le-au înzestrat inclusiv cu o forță aeriană, ceea ce talibanii nu au, a menționat președintele Biden. „Dar n-au vrut să lupte pentru viitorul lor”, a adăugat el.


Joe Biden a menționat, pe de altă parte, că Rusiei și Chinei le-ar fi convenit ca SUA să rămână în Afganistan și să-și irosească resursele acolo. „Câte generații am mai fi trimis ca să lupte acolo? (…) Nu voi repeta greșelile noastre din trecut. Nu putem rămâne pe termen nedefinit”, a spus liderul de la Casa Albă.

Misiunea asupra căreia SUA se vor concentra în perioada imediat următoare este evacuarea în siguranță a cetățenilor americani și a aliaților lor. Joe Biden a subliniat că aeroportul din Kabul este sub control american și că trimite 6.000 de soldați ca întăriri. „Talibanii știu că dacă ne atacă, răspunsul nostru va fi rapid și în forță”, a asigurat președintele SUA.

SUA vor continua să sprijine poporul afgan cu ajutorul umanitar și prin intermediul diplomaţiei, a mai spus Joe Biden.

Până acum au fost evacuaţi 2.000 de afgani şi se lucrează pentru evacuarea altora, care sunt eligibili pentru viză de imigrant.

„Aceasta este decizia corectă pentru poporul nostru, pentru bravii noştri militari, pentru America”, a precizat Joe Biden.

În contextul retragerii trupelor internaţionale, talibanii au recucerit Afganistanul într-un timp record şi au intrat duminică în Kabul, în timp ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară.

Statele Unite au cheltuit peste 88 de miliarde de dolari, adică aproape două treimi din totalul ajutorului pe care Washingtonul l-a acordat în lume în ultimii 10 ani, pentru instruirea și echiparea armatei și poliției din Afganistan. Cu toate acestea, armata afgană se prăbușește în fața atacului talibanilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: