Jens Stoltenberg, NATO: Afganistan ar putea deveni un "rai" al teroriștilor după retragerea trupelor alianței - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Jens Stoltenberg, NATO: Afganistan ar putea deveni un „rai” al teroriștilor după retragerea trupelor alianței

25 octombrie, 2020

NATO se confruntă cu o dilemă în Afganistan şi trebuie să decidă dacă va părăsi ţara, riscând astfel ca aceasta să devină un rai al teroriştilor internaţionali, a declarat vineri secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, în videoconferinţa cu cei 30 de miniştri ai apărării din statele membre, potrivit Agerpres.

Stoltenberg a afirmat că menținerea trupelor în Afganistan riscă să continue o misiune care s-a întins pe aproape două decenii, iar lupta împotriva talibanilor va deveni mai intensă.

„Aceasta este o dilemă cu care ne vom confrunta ca alianţă”, a afirmat secretarul general al organizaţiei.


Miniştrii s-au întâlnit pentru a discuta despre viitorul Alianţei în Afganistan, în contextul în care negocierile de pace intra-afgane continuă, iar SUA intenţionează să se retragă. Îngrijorare a stârnit şi declaraţia preşedintelui american Donald Trump, care a spus că doreşte să-şi retragă trupele din Afganistan până la Crăciun.

În conformitate cu actualul acord, SUA ar urma să se retragă după ce talibanii se vor fi angajat să respecte încetarea focului şi să respecte acordurile încheiate în cadrul negocierilor de pace actuale, ceea ce ar însemna că o retragere completă nu ar avea loc înainte de sfârşitul lunii aprilie 2021.

De asemenea, este de aşteptat ca SUA să încheie un acord cu talibanii.

Miniştrii apărării au criticat intenţia Washingtonului de a-şi retrage trupele mai devreme, temându-se că dacă acest lucru se va întâmpla prea repede, progresul în materie de democraţie şi drepturile omului ar putea fi reversibil.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Fără SUA, partenerii NATO nu ar putea să continue misiunea în Afganistan.

Vineri, Jens Stoltenberg a cerut din nou talibanilor să reducă ceea ce el a descris ca fiind un „nivel inacceptabil de violenţă” şi să pregătească terenul pentru încetarea focului.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr