sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 decembrie, 2018

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat miercuri, la Bruxelles, că Guvernul român este pregătit pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, şeful Executivului european precizând că problemele privind statul de drept nu au legătură cu preşedinţia UE, ci cu relaţia bilaterală.

„România are în faţă atribuţii extraodinar de dificile, trebuie să cădem de acord pe calea spre summit-ul de la Sibiu supra liniilor de bază ale viitorului acord financiar, al cadrului financiar multianual. Avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masă. Preşedinţia austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lucru preşedinţiei române într-o perioadă foarte scurtă, pentru că Parlamentul European va finaliza activităţile în aprilie. Am văzut astăzi cât de bine sunt pregătiţi miniştrii în domeniile lor şi sunt convins că România va reuşi să finalizeze un număr mare de proiecte care sunt pe masa Parlamentului şi a Consiliului. Cred că se întâlnesc în foarte multe puncte programele CE cu ale Guvernului României. Mai sunt divergenţe în ceea ce priveşte statul de drept, am discutat despre acest lucru, dar acest lucru nu priveşte preşedinţia Consiliului UE, ci ţine de relaţia bilaterală cu Comisia Europeană”, a afirmat Jean Claude Juncker, în conferinţa de presă comună cu premierul Dăncilă.

„Nu vreau să îmi închei mandatul fără ca România să facă parte din spaţiul Schengen, dar mai sunt lucruri de făcut”, a mai declarat preşedintele Comisiei Europene.


De remarcat: la conferința de presă comună cu Viorica Dăncilă, președintele Juncker a lăudat activitatea Corinei Crețu, prezentă și ea la conferință.

Întrebată de reporteri dacă problemele cu statul de drept consemnate în România nu vor afecta președinția Consiliului, Viorica Dăncilă a afirmat că în România statul de drept este respectat și că nu vede legătura cu exercitarea preşedinţiei rotative a UE de către România

„În România statul de drept este respectat şi se fac toate eforturi pentru ca justiţia să fie independentă”, a precizat premierul.

Viorica Dăncilă a mai spus că România nu trebuie pusă pe acelaşi palier cu Polonia și Ungaria, pentru că problemele sunt diferite.


Președintele Comisiei și premierul român au mai fost întrebați, de EUObserver, dacă nu cumva președinția română va sta sub amenințarea ca guvernul român să piardă sprijinul parlamentar în condițiile în care ”săptămâna viitoare va fi depusă o moțiune de cenzură”, iar coaliția de guvernare nu mai deține majoritatea în Camera Deputaților.

Președintele Juncker a răspuns: ”Mi se pare că există majoritate în ambele camere”.

Premierul Dăncilă a răspuns: ”Nu am pierdut majoritatea, avem susținere în Parlament și nu am nicio emoție față de moțiunea de cenzură”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: