Investigațiile pentru cei peste 40 de ani, decontate de CNAS peste plafon
joi

28 octombrie, 2021

Investigațiile recomandate de medicul de familie pentru persoanele de peste 40 de ani se efectuează și după epuizarea fondurilor CNAS

13 iulie, 2021

analize investigatii paracliniceÎncepând cu 1 iulie, investigaţiile recomandate de medicul de familie, în cadrul consultaţiilor de prevenţie, pentru persoanele de peste 40 de ani, nu pot fi refuzate de furnizorii de servicii paraclinice. Ele se efectuează și după consumarea fondurilor primite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, urmând să fie decontate ulterior.

„Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigaţiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiei de prevenţie pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toţi cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situaţii”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS, citat într-un comunicat al Casei.

Aceasta este una dintre noutățile majore introduse de contractul – cadru ce a intrat în vigoare de la 1 iulie, ținând cont că timpul de așteptare pe lista furnizorilor de astfel de servicii a ajuns la două luni, în București, întrucât fondurile contractate cu Casa se epuizează în unele laboratoare încă din prima zi după virarea lor.


Investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie, acordate pentru toate categoriile de vârstă, se decontează din fondul alocat de casele de asigurări de sănătate pentru investigaţii paraclinice, prin intermediul contractelor încheiate cu furnizorii de servicii paraclinice, în limita valorilor de contract.

Prin normele metodologice ale contractului-cadru, se menționează că fac excepție investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie efectuate asiguraţilor din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, care pot fi acordate de furnizorii de servicii paraclinice şi peste valoarea de contract, în limita fondurilor alocate asistenței medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialități paraclinice.

În situaţia în care fondurile alocate de casa de asigurări de sănătate au fost epuizate la momentul în care asiguratul solicită acordarea serviciilor recomandate, acesta va beneficia de investigaţii, urmând ca furnizorul să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin încheierea unui act adiţional, în baza documentelor care justifică acordarea investigaţiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 


 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr