vineri

26 aprilie, 2024

19 iunie, 2018

Roma, 2008, când Italia a recenzat și amprentat romii, deși legea nu permite un recensământ bazat pe etnie

UPDATE: Comisia Europeană a avertizat marţi guvernul italian dacă nu respectă drepturile omului, în urma anunțului privind recenzarea romilor, scrie La Stampa, citat de Mediafax.

„Comisia Europeană va exercita toate competenţele în conformitate cu reglementările de care dispune. Există reglementări în domeniile economic şi financiar, dar şi în materie de drepturile omului. Sunt reguli comune şi trebuie respectate de toţi”, a declarat marţi Pierre Moscovici, comisarul Uniunii Europene pentru Afaceri financiare, Taxe şi Vămi.

***


Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, care este și liderului formațiunii extremiste Liga Nordului, aflată la guvernare, a anunțat luni un „studiu privind romii din Italia, pentru a vedea cine, cum şi cât de mulţi sunt”, adică „ceea ce se numeşte un recensământ, cu scopul de a avea o evidenţă”.

„Am cerut la Minister să mi se pregătească un dosar privind problema romilor din Italia, pentru că după Maroni nu s-a mai făcut nimic în acest sens, iar acum domneşte haosul”, a explicat Savini, la postul TeleLombardia.

Salvini consideră că străinii care au ajuns ilegal în Italia trebuie să fie ”expulzaţi” în baza acordurilor dintre state, însă pe „romii italieni, din păcate, trebuie să-i ţii acasă”.

Maroni, amintit de Matteo Salvini, este un fost ministru de interne, tot lider al Ligii, care a ordonat precedentul recensământ al romilor, din 2008, în timpul căruia în unele localități romii au fost amprentați forțat.

Valul de xenofobie din acea perioadă, când 60% din italieni declarau că doresc expulzarea romilor, a fost declanșat de celebrul caz Romulus Mailat, românul de 24 de ani care, în octombrie 2007, a agresat-o sexual și apoi a omorât-o pe  Giovanna Reggiani. Mailat se află acum într-o închisoare din Italia, unde ispășește pedeapsa pe viață care a rămas definitivă în 2010.


Italia are un trecut greu în ceea ce privește chestiunea țigănească. Dictatorul fascist Mussolini a început expulzarea lor cu mult înaintea regimului nazist din Germania – în 1926, când i-a declarat ‘suboameni’. După 20 de ani din acel moment, peste un milion de romi au fost uciși în campusurile din Europa, alături de evrei.

Obiectivul în problema imigranților – Mai puține debarcări și cheltuieli, mai multe deportări

Ministrul Salvini s-a referit și la problema imigranților ilegali, unul dintre subiectele ce le-au adus vitoria în alegeri și le-a permis formarea guvernului, alături de populiștii din Mișcarea 5 Stele.

Intenția guvernului de la Roma este să reducă la șase luni procedurile de idnetificare ale imigranților, de la 11 luni, în prezent:
”Șase luni ar putea fi un interval de timp rezonabil, însă pentru asta trebuie să angajăm oameni şi să reducem numărul debarcărilor. Sper ca anul acesta să reuşim să facem acest lucru” a spus Matteo Salvini.
De asemenea, a anunțat el, vor fi reduse cheltuielile cu imigranții:
„În Italia, cheltuim 35 de euro pe zi pentru un migrant, toate celelalte țări cheltuiesc mai puțin. Lucrăm pentru a reduce aceste cinci miliarde.
Scopul guvernului este de a avea mai mult control, mai puţine debarcări şi decese și mai multe deportări”.

Despre noua Axă antiimigrație apărută în Europa

El a explicat că Italia a demarat o amplă acțiune diplomatică pentru consolidarea și extinderea așa – numitei Axe antiimigrație:
„În sfârşit Europa a început să ne asculte, premierul Conte a fost la Paris săptămâna trecută, iar acum merge la Berlin.
Eu mă voi întâlni în Olanda cu ministrul austriac și cel olandez şi în sfârşit, sunt cu toţii de acord asupra faptului că Italia nu mai poate fi lăsată singură și că trebuie intaurate controale la frontiere. Curând, vom lua legătura şi cu Guvernul Maltei”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: