UPDATE: Comisia Europeană a avertizat marţi guvernul italian dacă nu respectă drepturile omului, în urma anunțului privind recenzarea romilor, scrie La Stampa, citat de Mediafax.
„Comisia Europeană va exercita toate competenţele în conformitate cu reglementările de care dispune. Există reglementări în domeniile economic şi financiar, dar şi în materie de drepturile omului. Sunt reguli comune şi trebuie respectate de toţi”, a declarat marţi Pierre Moscovici, comisarul Uniunii Europene pentru Afaceri financiare, Taxe şi Vămi.
***
Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, care este și liderului formațiunii extremiste Liga Nordului, aflată la guvernare, a anunțat luni un „studiu privind romii din Italia, pentru a vedea cine, cum şi cât de mulţi sunt”, adică „ceea ce se numeşte un recensământ, cu scopul de a avea o evidenţă”.
„Am cerut la Minister să mi se pregătească un dosar privind problema romilor din Italia, pentru că după Maroni nu s-a mai făcut nimic în acest sens, iar acum domneşte haosul”, a explicat Savini, la postul TeleLombardia.
Maroni, amintit de Matteo Salvini, este un fost ministru de interne, tot lider al Ligii, care a ordonat precedentul recensământ al romilor, din 2008, în timpul căruia în unele localități romii au fost amprentați forțat.
Valul de xenofobie din acea perioadă, când 60% din italieni declarau că doresc expulzarea romilor, a fost declanșat de celebrul caz Romulus Mailat, românul de 24 de ani care, în octombrie 2007, a agresat-o sexual și apoi a omorât-o pe Giovanna Reggiani. Mailat se află acum într-o închisoare din Italia, unde ispășește pedeapsa pe viață care a rămas definitivă în 2010.
Italia are un trecut greu în ceea ce privește chestiunea țigănească. Dictatorul fascist Mussolini a început expulzarea lor cu mult înaintea regimului nazist din Germania – în 1926, când i-a declarat ‘suboameni’. După 20 de ani din acel moment, peste un milion de romi au fost uciși în campusurile din Europa, alături de evrei.
Obiectivul în problema imigranților – Mai puține debarcări și cheltuieli, mai multe deportări
Ministrul Salvini s-a referit și la problema imigranților ilegali, unul dintre subiectele ce le-au adus vitoria în alegeri și le-a permis formarea guvernului, alături de populiștii din Mișcarea 5 Stele.