Italia ridică restricțiile de pe piața muncii pentru lucrătorii români, de la 1 ianuarie 2012, a transmis joi Ministerul de Afaceri Externe de la Roma, Ambasadei României din această ţară.
Ministerul român al Muncii a salutat anunțul Romei.
„Ne bucură decizia guvernului italian. Prin eliminarea restricţiilor impuse muncitorilor români şi bulgari, executivul italian transmite un semnal important, îin acord cu valorile şi drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare şi arată, în acest fel, că respectă tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Apreciem această decizie, cu atât mai mult cu cât în Italia, trăiesc şi muncesc aproximativ 1 milion de români. Italienii ne arată în acest fel că recunosc plus valoarea pe care românii o aduc în economiile ţărilor de destinaţie”, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, citată într-un comunicat citat de Mediafax.
Ambasada României în Italia a anunţat că joi, la ora 16.17, MAE italian a transmis prin fax scrisoarea directorului general responsabil cu ţările din UE, Mario Bova, prin care este notificată încetarea restricţiilor pe piaţa muncii din Italia, impuse pentru lucrătorii români, începând cu 31 decembrie 2011, ceea ce înseamnă că, de la 1 ianuarie 2012, piaţa muncii din Italia este liberalizată pentru lucrătorii români.
Ultimele demersuri ale Ambasadei României în Italia, pe tema liberalizării complete a pieţei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011. Atunci au fost remise scrisori ale ambasadorului român în Italia, către miniştrii italieni de externe, muncii şi de interne. Demersurile au fost dublate de întâlniri cu experţii de resort din instituţiile italiene decidente. Scrisoarea părţii italiene face referire la demersurile Ambasadei României în Italia, din 16 decembrie 2011, potrivit MMFPS.
„Decizia Italiei confirmă raportul CE din 11 noiembrie care demonstrează că românii au un rol important în economiile ţărilor de destinaţie (impactul mobilităţii a dus la o creştere de 0,3% la PIB pentru UE-27 şi 0,4% pentru UE-15)”, arată Ministerul Muncii.
Săptămâna trecută, la întâlnirea cu ataşaţii de muncă, ministrul muncii a atras atenţia că în Italia nu există restricţii majore pe piaţa muncii, însă că trebuie o atenţie sporită privind contractele de angajare, pentru că există încă situaţii de muncă ilegală, în special, în domeniul îngrijirii la domiciu.
În condiţiile în care cei mai mulţi români nu fac parte din sindicate, nu au acces complet la informaţie, ei urmând să fie înştiinţaţi corect prin ghiduri. Totodată, Ministerul Muncii va supraveghea din ianuarie şi va verifica împreună cu echipele specializate din Italia şi firmele care angajează cetăţeni români, cu contracte de doar patru ore pe zi, deşi aceştia muncesc cu program normal, iar în cazul lor, asigurările sociale sunt parţial acoperite.
Site-ul Novinite.com a informat joi, că Ministerul bulgar de Externe şi cel al Muncii au fost înştiinţate oficial despre planul Italiei de eliminare a restricţiilor pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2012.
Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică din Italia arată că în această ţară trăiesc şi muncesc 968.576 de români.
Guvernul italian a hotărât să aplice dispoziţii tranzitorii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2007. Oficialii italieni au impus atunci restricţii în anumite domenii şi au liberalizat piaţa muncii pentru liber profesionişti. Românii au putut lucra fără restricţii în agricultură, servicii hoteliere şi turism, servicii casnice şi servicii de îngrijire, construcţii, inginerie, management şi muncă înalt calificată, muncă sezonieră. În toate celelalte domenii, muncitorii români aveau nevoie de permis de muncă.