Italia - alegeri în coadă de pește: Stânga - favorită la Cameră, Dreapta - favorită la Senat - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

Italia – alegeri în coadă de pește: Stânga – favorită la Cameră, Dreapta – favorită la Senat

25 februarie, 2013

Rezultatele alegerilor legislative cruciale desfăşurate, duminică şi luni în Italia, par să îndrepte ţara spre un nou impas politic, în condiţiile în care sondajele plasează în frunte la Camera Deputaţilor coaliţia de stânga, condusă de Pier Luigi Bersani, iar la Senat coaliţia de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi.

La Cameră, sondajul la urne al televiziunii Sky TG-24 indică un scor de 34,5% pentru coaliţia de stânga, faţă de 29% cât întruneşte coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi.

Stânga va avea astfel majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, unde sistemul electoral acordă o primă coaliţiei aflate pe primul loc.


Situaţia pare a fi însă diferită la Senat, primele proiecţii ale institutelor de sondare anunţând un avans pentru coaliţia lui Berlusconi – venită în campanie cu un program acuzat de populism de adversari -, cu 31,9%, faţă de 28,7% pentru stânga (sondaj Tecne pentru Sky), şi cu 31% la 29,5% (sondaj Piepoli pentru RAI).

Acest avans nu se va traduce însă automat într-o majoritate de locuri, pentru care sunt necesare 158 de mandate, întrucât sistemul electoral pentru Senat, foarte complex, acordă o primă de majoritate la nivelul fiecărei regiuni. De pildă, rezultatele din Lombardia, regiunea cea mai bogată şi mai prosperă, vor atârna greu în balanţa finală, notează AFP citat de AGERPRES.

Perspectiva unor majorităţi opuse în cele două camere legislative alimentează temerile pieţelor financiare privind o instabilitate guvernamentală în a treia economie din zona euro. Italia se află încă în recesiune (-2,2% în 2012) şi are o datorie publică uriaşă, de peste 120% din PIB.

De altfel, Bursa de la Milano a înregistrat o scădere de 0,10% imediat după anunţarea proiecţiilor favorabile dreptei în Senat, care au contrazis sondajele iniţiale ce dădeau victorioasă stânga la ambele camere. Şi moneda euro a înregistrat o scădere, oprindu-şi ascensiunea şi fiind cotată la ora 16.15 GT la 1,3214 dolari, după ce anterior ajunsese la 1,3319 dolari.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Toate sondajele plasează Mişcarea Cinci Stele (M5S) a lui Beppe Grillo, care cristalizează voturile de contestare, în poziţia a treia la Camera Deputaţilor, în timp ce coaliţia de centru condusă de premierul demisionar Mario Monti se află pe locul al patrulea, cu aproape 10% dintre sufragii, plătind preţul politicii de austeritate din ultimele 15 luni. În schimb, M5S ar putea fi primul partid în Senat, cu 25,1%, înaintea Partidului Democrat (PD), principala formaţiune a stângii, creditată cu 25%, şi a Poporului Libertăţii (PDL) al lui Silvio Berlusconi, cu 22,7%.

La scrutinul legislativ, rata de participare provizorie a fost de 75,41% la Cameră şi de 74% la Senat, în scădere faţă de 2008.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr