Miniștrii de externe din Iran, Turcia și Rusia se întâlnesc luni la Teheran cu omologii lor din Azerbaidjan și Armenia pentru a discuta despre un acord de pace între cei doi vecini din Caucazul de Sud, anunță Euractiv.
Prima întâlnire a miniștrilor de externe ai Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului după ofensiva fulgeră din septembrie a forțelor azere din Nagorno-Karabah va avea loc și pe fondul tensiunilor în creștere din Orientul Mijlociu.
Negocieri ”fără interferențe occidentale”
Agenția de presă IRNA a citat Ministerul de Externe spunând că țările vor să vorbească despre probleme regionale „fără interferența țărilor non-regionale și occidentale”. Este o referire implicită la Statele Unite și Uniunea Europeană, a căror implicare în căutarea unui acord de pace între Armenia și Azerbaidjan a enervat în special Moscova.
Agenția de presă rusă Interfax a declarat că ministrul de externe Serghei Lavrov va călători la Teheran pentru întâlnire.
De la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Moscova a căutat să întărească legăturile militare și diplomatice cu țări din afara Occidentului tradițional. De atunci, Lavrov s-a întâlnit de mai multe ori cu omologul său iranian.
Rusia încearcă să păstreze influență asupra fostelor republici din Caucaz
Rusia se consideră garantul securității dintre Azerbaidjan și Armenia, dar distragerea generată de războiul său din Ucraina a dus la o slăbire a influenței sale în regiune.
Azerbaidjanul a organizat luna trecută o ofensivă fulgeră pentru a recâștiga controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, unde etnicii armeni se bucurau de independență de facto de la despărțirea în anii 1990. Peste 100.000 de etnici armeni au fost forțați să fugă, iar Armenia a acuzat Azerbaidjanul că efectuează curățarede purificare etnică – o afirmație pe care Azerbaidjanul o neagă, spunând că oamenii sunt liberi să rămână și să fie integrați în Azerbaidjan.
Cele două țări au purtat două războaie în ultimele trei decenii și până acum nu au reușit să ajungă la un acord de pace, în ciuda eforturilor de lungă durată ale Statelor Unite, UE și Rusia.
Așa-numita Platformă 3+3 din Caucazul de Sud, care a purtat discuții pentru prima dată în 2021, urma să includă și Georgia, dar acest stat a anunțat anterior că nu intenționează să participe la inițiativă și a declarat duminică că nu va veni la Teheran.
***