14 iunie, 2014

Insurgenţi sunniţi

Statele Unite trimit portavionul George H.W. Bush în Golful Persic, pentru a fi disponibil în cazul în care preşedintele Barack Obama decide efectuarea de raiduri aeriene în Irak, afirmă surse oficiale americane citate vineri seară de CNN.

Insurgenţii islamişti se îndreptau vineri din trei regiuni spre Bagdad, după ce şi-au consolidat controlul asupra teritoriilor cucerite în urma unei ofensive fulgerătoare.

Acţiunea a determinat SUA să ia în calcul opţiunea unei intervenţii, în timp ce companiile americane şi-au evacuat angajaţii.

Premierul Irakului vorbeşte de operaţiui militare, ministrul de externe de eşec


Guvernul irakian asigură că a pus în aplicare un plan pentru protejarea Bagdadului.

Premierul Nuri al-Maliki a declarat vineri că serviciile de securitate irakiene au început “să cureţe unele oraşe de terorişti”, o referire la insurgenţii sunniţi care ocupă zone din nordul ţării, informează AFP.

Premierul Irakului a cerut Parlamentului de la Bagdad să decreteze starea de urgenţă.

Aflat la putere din 2006, premierul Nuri al-Maliki, un şiit contestat de rebelii suniţi şi considerat drept un autocrat atât de criticii suniţi, cât şi şiiţi, le-a cerut triburilor să “înfiinţeze unităţi de voluntari” pentru a ajuta forţele irakiene.


În acest context, şeful diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zebari, a admis că forţele de securitate au fost depăşite de situaţie, în special la Mosul.

Reacţia SUA

Preşedintele Barack Obama a declarat vineri că nu vor fi trimise efective militare terestre în Irak, precizând că există alte opţiuni.

“Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, dar am cerut echipei de consilieri în materie de securitate naţională să pregătească un eventai de opţiuni pentru susţinerea forţelor de securitate irakiene”, a declarat preşedintele Obama de la Casa Albă, subliniind: “Fără un efort politic, orice acţiune militară va fi sortită eşecului”.

Reacţia Rusiei şi reacţia pieţelor petroliere

După o audiere prin videoconferinţă a trimisului special ONU în Irak, Nickolai Mladenov, Consiliul de Securitate a condamnat “actele de terorism” din Irak şi a făcut apel la dialog între forţele politice.

În schimb, Rusia a apreciat că evoluţiile reprezintă “eşecul total” al invaziei din 2003 a Statelor Unite, care şi-au retras trupele din Irak la sfârşitul lui 2011.

Potrivit experţilor militari, în rândurile SIIL se află numeroşi combatanţi străini, precum şi foşti membri ai serviciilor de securitate ale lui Saddam Hussein, înlăturat de la puetre în urma invaziei americane.

În contextul amplificării violenţelor, există temeri privind perturbări în onorarea contractelor în domeniul petrolier de către Irak, iar cursul petrolului continuă să crească în Asia.

“Avem conturi de reglat”

Grupul Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei teroriste Al-Qaida, a promis, într-o înregistrare video, că va ocupa oraşul Bagdad, după ce a obţinut controlul asupra provinciilor Ninive şi Tikrit.

“Avem conturi de reglat”, anunţa Abu Mohammed al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL, transmiţând un avertisment clar Administraţiei şiite de la Bagdad. “Nu renunţaţi la nici măcar un centimetru din teritoriile cucerite! Continuaţi marşul! Lupta nu a început încă, dar va fi la Bagdad”, a spus liderul insurgent, citat de USA Today.

Al-Adnani a promis că insurgenţii sunniţi vor ocupa şi oraşele sudice Kerbala şi Najaf, unde există locuri considerate sacre de către musulmanii şiiţi.

Sunniţii deţin deja controlul asupra oraşelor Mosul, Tikrit, Fallujah şi, parţial, asupra oraşului Ramadi. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a cerut Parlamentului de la Bagdad să decreteze starea de urgenţă.

Zone de conflict în Irak. CLICK pentru mărire

Spre Bagdad din trei direcţii

Insurgenţii islamişti se îndreptau vineri din trei regiuni spre Bagdad, după ce şi-au consolidat controlul asupra teritoriilor cucerite în urma unei ofensive fulgerătoare.

Combatanţii din gruparea radicală sunită Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL) se aflau vineri la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad, avansând spre capitala Irakului pornind din provinciile al-Anbar, din vest, Salaheddine, din nord, şi Diyala, din est.

Profitând de confuzia forţelor irakiene, care şi-au abandonat posturile, mii de islamişti au preluat începând de marţi controlul asupra oraşului Mosul şi provinciei Ninive, din nord, asupra Tikrit şi a altor regiuni din provincia Salaheddine, precum şi asupra unor sectoare din provinciile Diyala, din est, şi Kirkuk, din nord. Islamiştii controlau încă din ianuarie oraşul Fallujah, aflat la 60 de kilometri vest de Bagdad.

Confruntări puternice aveau loc vineri dimineaţă între armata irakiană şi insurgenţii care, după ce au intrat în provincia Diyala, încearcă să preia controlul asupra capitalei Baaquba, situată la 60 de kilometri de Bagdad.

Între timp, la nord de Bagdad, companiile americane care lucrează pentru Guvernul irakian în sectorul apărării şi-au evacuat angajaţii americani de la baza aeriană din Balad, în provincia Diyala, spre capitala irakiană, potrivit Departamentului de Stat.

În cel de-al doilea oraş al ţării, Mosul, islamiştii continuau să ţină ostatici aproape 50 de cetăţeni turci la consulatul turc, dar şi 31 de şoferi turci.

Pe fondul violenţelor, aproximativ o jumătate de milion de locuitori au plecat din Mosul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: