vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 octombrie, 2015

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal

Deficitul bugetar va depăşi 4% din PIB în 2016 dacă executivul va decide să majoreze salariile din sectorul public, a declarat, joi, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Mediafax.

Din calculele sale reiese că impactul măsurilor din Codul Fiscal ar plasa deficitul de anul viitor la circa 2,2% din PIB, însă, dacă se adaugă şi impactul creşterii salariilor din mediul public, estimat la circa 5,5 miliarde de lei, atunci deficitul ar depăşi 4% din PIB.

„Pe partea de salarii, impactul din Codul Fiscal, aşa cum a fost aprobat, am discuta de un deficit bugetar, dacă nu ar mai creşte salariile, de 2,2% din PIB anul viitor, care nu e o tragedie. Problema apare atunci când discutăm despre creşterile potenţiale de salarii, care pot duce deficitul la peste 4%, dacă se materializează în forma în care Guvernul intenţionează să o aprobe. Discutăm de un impact bugetar, dacă s-ar aplica o convergenţă către noile salarii de 60%, de 5,5 miliarde lei, discutăm de peste 2% din PIB”, a declarat Ionuţ Dumitru, la o conferinţă organizată de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).


Preşedintele Consiliului Fiscal a atras atenţia că adoptarea măsurii ar reversa o mare parte a ajustărilor din ultimul an, în contextul în care ponderea cheltuielilor de salarii a scăzut de la 10% din PIB înainte de criză, la circa 7% din PIB în prezent. Majorările propuse de guvern ar duce la ridica aceste cheltuieli la nivelul de 9% din PIB, nivel nesustenabil.

„Ne putem aştepta ca, dacă creşterile de salarii din sectorul bugetar vor fi ample, să discutăm de o factură de salarii în sectorul bugetar care poate deveni din nou nesustenabilă”, a precizat Ionuţ Dumitru.

Economistul este de părere că acesta nu ar fi un moment bun pentru a creşte deficitul bugetar, având în vedere că datoria publică a României, de aproape 40% din PIB, nu este deloc mică.

„Avem constrângeri importante pentru că finanţatorii principali sunt băncile, care sunt supraexpuse faţă de guvern, 22% din bilanţurile lor reprezintă expuneri pe guvern”, a spus preşedintele Consiliul Fiscal.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: