vineri

29 martie, 2024

1 octombrie, 2015

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal

Deficitul bugetar va depăşi 4% din PIB în 2016 dacă executivul va decide să majoreze salariile din sectorul public, a declarat, joi, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Mediafax.

Din calculele sale reiese că impactul măsurilor din Codul Fiscal ar plasa deficitul de anul viitor la circa 2,2% din PIB, însă, dacă se adaugă şi impactul creşterii salariilor din mediul public, estimat la circa 5,5 miliarde de lei, atunci deficitul ar depăşi 4% din PIB.

„Pe partea de salarii, impactul din Codul Fiscal, aşa cum a fost aprobat, am discuta de un deficit bugetar, dacă nu ar mai creşte salariile, de 2,2% din PIB anul viitor, care nu e o tragedie. Problema apare atunci când discutăm despre creşterile potenţiale de salarii, care pot duce deficitul la peste 4%, dacă se materializează în forma în care Guvernul intenţionează să o aprobe. Discutăm de un impact bugetar, dacă s-ar aplica o convergenţă către noile salarii de 60%, de 5,5 miliarde lei, discutăm de peste 2% din PIB”, a declarat Ionuţ Dumitru, la o conferinţă organizată de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).


Preşedintele Consiliului Fiscal a atras atenţia că adoptarea măsurii ar reversa o mare parte a ajustărilor din ultimul an, în contextul în care ponderea cheltuielilor de salarii a scăzut de la 10% din PIB înainte de criză, la circa 7% din PIB în prezent. Majorările propuse de guvern ar duce la ridica aceste cheltuieli la nivelul de 9% din PIB, nivel nesustenabil.

„Ne putem aştepta ca, dacă creşterile de salarii din sectorul bugetar vor fi ample, să discutăm de o factură de salarii în sectorul bugetar care poate deveni din nou nesustenabilă”, a precizat Ionuţ Dumitru.

Economistul este de părere că acesta nu ar fi un moment bun pentru a creşte deficitul bugetar, având în vedere că datoria publică a României, de aproape 40% din PIB, nu este deloc mică.

„Avem constrângeri importante pentru că finanţatorii principali sunt băncile, care sunt supraexpuse faţă de guvern, 22% din bilanţurile lor reprezintă expuneri pe guvern”, a spus preşedintele Consiliul Fiscal.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: