duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 august, 2012

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, la Antena 3, că Parlamentul trebuie să ”cheamă la ordine conducerea” Parchetului General, în urma anchetelor Direcțiie Naționale Anticorupție în mai multe localități, privind votarea la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu.

”Parlamentul trebuie să cheme la ordine conducerea procuraturii”, a declarat fostul președinte al României.

Iliescu a cerut același lucru și într-o postare pe blogul lui.


”Parlamentul, ca <organ reprezentativ suprem al poporului roman> – așa cum este definit de Constitutie – este dator sa intervină energic si sa cheme la ordine conducerea Parchetului General pentru abuzurile savarsite, sa o determine sa-si respecte atributele conferite de Constitutie”, a cerut fostul presedinte al țării.

El a susținut că prin ancheta lor, procurorii încalcă dreptul la vot, interogând alegătorii ”cum au votat”.

Potrivit Constituției României, care este stat de drept, puterile – în cazul de față puterea legislativă și cea judecătorească – sunt separate.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) face cercetări în legătură cu cele aproximativ 250 de sesizări de fraudă la referendumul din 29 iulie.


Pe blog, liderul social-democrat i-a acuzat pe procurori că au îndeplinit o ”misiune de esență fascistă”, iar ”răspunderea revine conducerii Parchetului General”.

”Nu credeam că, dupa Revolutia din Decembrie 1989, îmi va fi dat sa asist la asemenea manifestari de un primitivism feroce – haite de procurori care dau navala peste oameni in case, in mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru Referendum. (…) De unde au rasarit asemenea specimene, venite parca din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esenta fascista?”, a comentat Iliescu.

”Desigur, răspunderea revine conducerii Parchetului General, care a acționat la comanda – împotriva spiritului si ratiunii care trebuie sa guverneze activitatea acestei instituții , așa cum este ea definita in Constitutia României”, a completat fostul șef al statului.

În acest context, el a menționat că în Constituția României se prevede că ”Ministerul Public reprezintă interese generale ale societății si apară ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenesti“.

”Cum au aparat procurorii trimiși in aceasta acțiune de intimidare a cetățenilor <drepturile si libertatile cetatenesti> , adică dreptul lor elementar de a-si exprima opinia prin vot liber?”, se întreabă Iliescu, retoric.

Procurorii DNA au făcut cercetări în peste 20 de localităţi din judeţul Olt, unde prezenţa la referendum a depăşit sută la sută, magistraţii audiind preşedinţii mai multor secţii de votare, precum şi membrii acestora.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, o parte a presei a relatat că și simplii votanți au fost luați la întrebări de către procurori și polițiști, în legătură cu votul din 29 iulie.

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din data de 29 iulie 2012. Având în vedere stadiul cercetărilor, date suplimentare nu putem furniza în acest moment”, a informat marți DNA, printr-un comunicat de presă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: