vineri

19 aprilie, 2024

30 iulie, 2012

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, la RFI România, că referendumul pentru demiterea șefului statului trebuie validat de Curtea Constituțională, deși nu a fost întrunit cvorumul.

”În Europa, în general, dacă ne uităm la tabloul acesta electoral european, nu există această condiţie a prezenţei de peste 50%. În foarte multe ţări, scrutinul se situează undeva sub 50% şi nu se consideră nevalabil acest scrutin. Eu consider că este obligaţia Curţii Constituţionale să ţină seama de toate aceste considerente şi să valideze referendumul!”, a a spus fostul președinte al României.

El și-a mai motiovat cererea către Curtea Constituțională și prin faptul că pragul de 50% plus unu prezență la vot a fost ratat pentru că numărul real al alegătorilor este cu 3 milioane mai mic decât listele electorale de la Ministerul de Interne.


”Urmăriţi toate statisticile, de mai bine de 20 de ani România are o creştere demografică negativă, populaţia scade anual cu circa 200 de mii de locuitori, iar circa două milioane sunt plecaţi din ţară definitiv sau temporar. Deci, în realitate, cei nouă milioane de votanţi nu reprezintă 50%, ci circa 60% din cetăţenii cu drept de vot”, a spus Iliescu.

Liderul social-democrat a mai argumentat că pragul de validare a referendumului a fost stabilit fără să se fi luat în prealabil în calcul că PDl avea să boicoteze referendumul.

”În democraţie contează legea majorităţii şi anume a celor responsabili, care îşi asumă riscul votului, nu absenteiştii, nu cei neinteresaţi de soarta cetăţii contează şi cu atât mai mult nu laşii care nu-şi asumă votul şi exprimarea opiniei într-o asemenea confruntare. Decizia boicotului luată de domnul Băsescu şi de adepţii săi este decizia unor laşi care s-au temut de opinia cetăţenilor.

Decizia Curţii Constituţionale, cu stabilirea unui prag minim minim de 50%, neuzitată în general în Europa nu lua în calcul decizia de boicot din partea celui implicat şi a susţinătorilor săi. A ignora acest efect al boicotului înseamnă a nesocoti votul cetăţenilor activi, care s-au pronunţat, deci al celor peste nouă milioane de români”, a susținut Ion Iliescu, la RFI.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Asta a fost conditia si s-a actionat ca atare. Daca regula era alta, se actiona altfel. Dupa eveniment nu poti sa le schimbi. Si nu ma porni cu matematica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Asta a fost conditia si s-a actionat ca atare. Daca regula era alta, se actiona altfel. Dupa eveniment nu poti sa le schimbi. Si nu ma porni cu matematica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: