15 decembrie, 2015

senatSenatul a adoptat, luni, un proiect de lege care prevede interzicerea reclamelor tv și radio la medicamente.

Publicitatea la medicamente ar urma să fie permisă doar în alte medii, pe baza unei aprobări a Agenției Naționale a Medicamentului și doar la medicamentele eliberate fără rețetă.

Valoarea publicității pentru produsele și serviciile medicale se ridică la circa 36 de milioane de euro, potrivit raportului Media Factbook Romania 2015.


De asemenea, farmaciile nu vor mai putea să își facă reclamă la televizor sau la radio dacă induc ideea că unitățile lor reprezintă un model sau un etalon pentru celelalte. Comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor şi tratamentelor medicale au fost și ele interzise de noua lege.

„Venim cu această iniţiativă dată fiind amploarea pe care a luat-o publicitatea ascunsă la medicamente şi influenţa negativă şi înşelătoare pe care o are asupra populaţiei, aspecte care se datorează, în general, publicităţii prin televiziune şi radiodifuziune, surse de informaţii care ajung la un număr foarte mare de persoane”, susţine iniţiatorul legii, Alexandru Vegh, în expunerea de motive.

PSD îi cere lui Iohannis reexaminarea legii

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a transmis marți că va cere președintelui Klaus Iohannis retrimiterea legii în Parlament.

PSD susține că votul a fost viciat, iar parlamentarii s-au încurcat pentru că în timpul votului s-ar fi schimbat numeroarea punctelor de pe ordinea de zi.


”Am făcut acest demers deoarece senatorii PSD mi-au transmis că votul a fost viciat de o eroare de organizare și pregătire a ședinței, în condițiile în care s-a procedat la renumerotarea punctelor de pe ordinea de zi și, astfel, în momentul votului s-a creat o confuzie între proiectele de lege. Dar, regulamentar, votul nu putea fi repetat, soluția fiind, în acest moment, cea care este la dispoziția președintelui și anume cererea de reexaminare”, a precizat Dragnea, citat de Hotnews.

Ce prevede legea

  • Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune.
  • Publicitatea în alte modalități decât cea conform alin. (1) – tv și radio, n.r. – este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripție medicală, pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agenția Națională a Medicamentului.
  • Pot face obiectul publicității destinate publicului larg, pe altă cale decât prin programe de televiziune/radiodifuziune, acele medicamente care prin compoziția și obiectivul lor sunt destinate și concepute a fi utilizate fără intervenția unui medic în ceea ce privește diagnosticul, prescrierea sau urmărirea tratamentului, la nevoie cu recomandarea farmacistului.
  • Este interzisă publicitatea pentru farmacii difuzată în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune, care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum și publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente.
  • Comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor și tratamentelor medicale sunt interzise.

Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit CNA, modificările nu țin seama de mai multe asptecte din directivele europene și limitează atât dreptul la informație al publicului, cât și a libertății comerțului.

În acest sens, într-un raport comun al Comisiei pentru cultură și media și al Comisiei pentru sănătate publică se arată că publicitatea la medicamente poate afecta sănătatea publică ”în cazul în care este excesivă și nepotrivită”, dar și că legea este disproporționată deoarece nu interzice, spre exemplu, posturilor străine să difuzeze astfel de reclame. Raportul a fost de respingere a propunerii, citând avizele negative și punctele de vedere transmise de parțile direct interesate de acest proiect de lege.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: