luni

22 aprilie, 2024

30 decembrie, 2011

Majoritatea ţărilor membre UE nu verifică paşapoartele folosind baza de date internaţională ce cuprinde documente de călătorie furate sau pierdute, situaţie ce expune continentul riscului unui atac terorist de amploare, a avertizat directorul Interpol, potrivit publicației britanice The Independent, citate de Mediafax.

„Mulţi paşi elementari nu sunt respectaţi, ceea ce ar putea duce la un alt 11 septembrie, un alt 7 iulie (2005, din Londra), un alt 11 martie de la Madrid”, a declarat secretarul general al Interpol, Ronald Noble. „Lecţia care trebuie învăţată … este că persoanele care deţin documente de călătorie furate, dacă nu sunt oprite, pot intra în ţară şi comite un atac îngrozitor”, a adăugat el.

El a dezvăluit că anul trecut 500 de milioane de zboruri nu au fost verificate cu baza de date a Interpol. „Speranţa mea este că nu va fi nevoie de un alt 11 septembrie, 7 iulie sau 11 martie, în care cineva să intre într-una dintre aceste ţări cu un paşaport furat şi să comită un atac terorist, pentru ca toate statele să verifice în mod sistematic paşapoartele”, a declarat el.


Noble a declarat că acordul Schengen, care permite deplasarea în aproape tot spaţiul UE fără paşaport, înseamnă că un singur eşec în ceea ce priveşte securitatea graniţelor pune în pericol întreaga Europă. „Dacă spunem cu toţii că trebuie să avem încredere unii în alţii pentru verificarea persoanelor care ne trec graniţele, atunci trebuie să avem cu toţii aceleaşi standarde”, a explicat el.

O sursă din cadrul Comisiei Europene a declarat însă că spaţiul Schengen are propria bază de date pentru controlul la graniţele externe, astfel că „statele membre Schengen nu sunt obligate să efectueze controale sistematice folosind baza de date a Interpol”. Totuşi, Interpol susţine că sistemul Schengen nu este la fel de cuprinzător ca baza sa de date, deoarece nu cuprinde înregistrările celorlalte 131 de ţări care nu sunt membre UE.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: