Cabinetul Viorica Dăncilă funcționează în acest moment cu doi interimari la Interne și Educație, cu alte trei ministere fără titular sau interimar – Mediu, Energie, Relația cu Parlamentul – și cu un interimat expirat de 25 de zile (din 18 august) al funcției de vicepremier pe probleme economice, titulatură atribuită în continuare, abuziv, ministrului Eugen Orlandă Teodorovici.
Situația din urmă este una nemaiîntâlnită, dar, fiind vorba de ”dispariția” unui ministru fără portofoliu, probabil că Opoziția a considerat că miza este prea mică și nu a reclamat acestă anomalie instituțională.
Eugen Teodorovici a preluat interimatul funcției pe data de 3 iulie, după plecarea lui Viorel Ștefan la Curtea Europeană de Conturi.
Situația cea mai gravă este la Ministerul de Interne, unde interimatul maxim de 45 de zile permis de Constituție expiră joi.
Președintele Klaus Iohannis a primit o propunere de înlocuire a interimarului Mihai Fifor cu Daniel Chirilă (secretar de stat în MAI, 41 de ani, pensionat în 2017, la numai 39 de ani, cu o remunerație de 7.583 de lei). Situația va fi lămurită joi, când șeful statului va face o nouă declarație de presă pe subiectul remanierii / schimbării de structură a Guvernului.
Daniel Chirilă face parte din ultimul pachet de propuneri trimis miercuri la Palatul Cotroceni de către Viorica Dăncilă, pachet ce conține șase nume:
Trei persoane sunt propuse pentru înlocuirea miniștrilor ALDE care au demisionat (Mediu, Energie, Relația cu Parlamentul) după decizia de ieșire de la guvernare luată de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Demisiile au ajuns la Administrația Prezidențială pe 27 august, posturile au fost vacantate, iar propunerile pentru înlocuirea lor au fost înaintate abia miercuri, 11 septembrie.
Acestea sunt cele trei ministere unde nu există nici măcar interimari, întrucât președintele a refuzat pe 27 august propunerile de interimari: Nicolae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul.
Noile persoane propuse pentru miniștri titulari aveau calitatea de membru ALDE pentru a se putea păstra aparența de structură a Executivului, astfel încât Viorica Dăncilă să nu mai fie silită să ceară în Parlament vot pentru aprobarea schimbarea componenței Guvernului. l. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat însă miercuri că respecții au fost dați afară din partid.
Trei membri PSD sunt propuși pentru cele trei posturi unde există interimari: MAI – Daniel Chirilă, Educație – Camelia Gavrilă, vicepremier pe probleme economice – Dan Matei.
Klaus Iohannis a refuzat la începutul lunii septembrie să îi numească pe Şerban Valeca la Educaţie și pe Iulian Iancu ca vicepremier pe probleme economice.
Premierul a sesizat CCR din cauza acestui refuz, acuzându-l pe președintele Iohannis că blochează activitatea Guvernului.
În cei doi ani și jumătate de când coaliția PSD – ALDE este la guvernare, s-au schimbat trei guverne şi 80 de miniştri, conform bilanțului realizat de președintele Iohannis.
Urgența de la MAI, urmează urgență la Educație
Decretul de numire ca interimar la MAI a lui Mihai Fifor a fost semnat pe 30 iulie, imediat după eliberarea din funcție a lui Nicolae Moga.
Cel din urmă a demisionat la numai șase zile de la depunerea jurământului, din cauza scandalului legat de Cazul Caracal, în care s-au dezvăluit legături nepermise existente între polițiști și liderii grupurilor locale de interlopi.
Săptămâna viitoare urmează să expire și interimatul de la Ministerul Educației, unde Ecaterina Andronescu a fost demisă – Ecaterina Andronescu a fost demisă din cauza unei declarații legate de Cazul Caracal, declarație calificată de Viorica Dăncilă ca fiind „profund greșită”.
Daniel Breaz, ministrul Culturii, a fost numit interimar pe 5 august, astfel încât mandatul său expiră pe 18 septembrie.