Întâlnire Viorica Dăncilă - Ursula von der Leyen - România nu știe încă ce portofoliu va deține în viitoarea Comisie Europeană - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

Întâlnire Viorica Dăncilă – Ursula von der Leyen – România nu știe încă ce portofoliu va deține în viitoarea Comisie Europeană

20 august, 2019

Imagine postată pe contul de Twitter al premierului

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit marți, la Bruxelles, cu președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În urma întâlnirii, premierul român a postat pe Twitter o fotografie și un text scurt, Guvernul de la București a emis un comunicat lapidar și nicio reacție de la Bruxelles.

În ultimele săptămâni, Ursula von der Leyen s-a întâlnit aproape exclusiv cu persoanele nominalizate de statele membre să facă parte din viitoarea Comisie Europeană.  Pare deci curios că președintele-ales al Comisiei discută cu premierul României și nu cu persoana care ar urma să facă parte din echipa sa.

Singura explicație logică: cei nominalizați de România – Rovana Plumb și Dan Nica- nu au profilul necesar să ocupe posturile rămase disponibile în Comisie.


Termenul-limită pentru transmiterea nominalizărilor este 26 august.

Deocamdată, cu excepția evidentă a Marii Britanii, doar Franța, Italia, Belgia și Croația nu au transmis la Bruxelles numele persoanelor pe care le susțin să intre în noua Comisie Europeană.

Comunicatul guvernului

Comunicatul emis de către Palatul Victoria nu menționează numele celor propuși de București, însă conține fraza-cheie: ”În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte legate de viitorul comisar european din partea României,  inclusiv în ceea ce privește conturarea portofoliului alocat țării noastre în cadrul Comisiei Europene” și precizarea: ”Cei doi înalți oficiali au convenit să continue dialogul în perioada următoare.”

Comunicatul:


Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în continuarea dialogului pe care premierul român și oficialul european l-au inițiat în cadrul unei convorbiri telefonice pe care au avut-o la 29 iulie a.c..

Prim-ministrul României i-a transmis felicitări oficialului european pentru nominalizarea la conducerea viitoarei Comisii Europene și a asigurat de întregul său sprijin în eforturile Comisiei Europene de consolidare a proiectului european și de a răspunde provocărilor actuale.

Președintele ales al Comisiei Europene a mulțumit premierului Viorica Dăncilă pentru rezultatele excepționale obținute de România în exercitarea mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte legate de viitorul comisar european din partea României,  inclusiv în ceea ce privește conturarea portofoliului alocat țării noastre în cadrul Comisiei Europene.

Cei doi oficiali au avut o discuție amplă cu privire la prioritățile viitoarei Comisii Europene și implementarea Agendei Strategice a UE (2019-2024). În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat obiectivele României pentru perioada suprapusă mandatului noii Comisii Europene, în domenii legate de asigurarea securității energetice, sectorul digital, schimbările climatice, rolul UE în plan global.

Cei doi înalți oficiali au convenit să continue dialogul în perioada următoare.

Precizare importantă: Viorica Dăncilă a declarat recent, la Iași, în cadrul unei conferințe de presă:

„Trebuie să vedem dacă comisarii sunt buni sau nu sunt buni atunci când vor trece de examenul comisiei de specialitate, care va fi abordarea la nivel european legat de aceste două nominalizări. Dacă aceste două nominalizări nu vor fi bune, vom veni cu alte nominalizări”.

Agenda de vară a președintelui-ales

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ultimele două săptămâni, Ursula von der Leyen a avut întâlniri cu majoritatea celor deja acceptați să facă parte din echipa sa. E vorba de persoanele propuse de:

 • Ungaria, László Trócsányi
 • Polonia, Krzysztof Szczerski
 • Slovenia, Janez Lenarčič
 • Slovacia, Maroš Šefčovič
 • Cehia, Věra Jourová
 • Lituania, Virginijus Sinkevičius
 • Cipru, Stella Kyriakides
 • Estonia, Kadri Simson
 • Grecia, Margaritis Schinas
 • Malta, Helena Dalli
 • Finlanda, Jutta Urpilainen

Singurul premier întâlnit în această perioadă a fost cel al Portugaliei, țară care la momentul respectiv avea doi potențiali candidați: fostul ministrul al infrastructurii și membru ales al noului Parlament European Pedro Marques și Elisa Ferreira, viceguvernator al Băncii Naționale a Portugaliei.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr