9 iulie, 2013

Rusia este interesată de o abordare comună în ceea ce priveşte soluţionarea problemei privind statutul Transnistriei, în cadrul formatului consacrat 5+2, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după întrevederea cu șeful diplomației române, Titus Corlățean.

Declarația intervine în condițiile în care negocierile în vederea soluționării conflictului transnistrean au loc fără niciun rezultat, iar Moscova susține financiar regimul separatist de la Tiraspol, unde o „misiune de pacificatori” ruși asigură stabilitatea regiunii.

Rusia este un actor important în procesul de negocieri în formatul 5+2, la care participă, de asemenea, Chișinăul, Tiraspolul, OSCE, Rusia şi Ucraina, plus UE şi SUA în calitate de observatori.


În ceea ce privește Republica Moldova, șeful diplomației ruse a afirmat că Rusia susţine în mod constant integritatea teritorială a Republicii Moldova, care ar trebui să-şi păstreze suveranitatea.

În acelaşi context, Serghei Lavrov a spus că împărtăşeşte opinia ministrului român Titus Corlăţean, potrivit căruia viitorul Republicii Moldova ar trebui să fie determinat de alegerea liberă a poporului Republicii Moldova, iar România va respecta decizia, oricare va fi aceasta, relatează agenția Itar-Tass, preluată de Agerpres.ro

În ceea ce privește scutul antirachetă, subiect de divergență, în condițiile în care Moscova a acuzat în mai multe rânduri caracterul ofensiv al elementelor pe care SUA urmează să le instaleze în România, ministrul rus de externe a afirmat că “aceasta este una dintre problemele care nu au fost soluţionate, consultările continuă”. Sistemul american de apărare antirachetă rămâne şi în prezent o problemă nesoluţionată în relaţiile dintre Rusia şi NATO, a declarat Serghei Lavrov.

Ministrul român de externe s-a aflat luni și marți într-o vizită la Moscova, prima a unui șef al diplomației române după patru ani. El a avut întrevederi cu preşedinţii Comitetelor pentru Afaceri Externe din Duma de Stat şi din Adunarea Federală a Federaţiei Ruse, și cu copreşedintele părţii ruse în Comisia mixă interguvernamentală de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică care s-a reunit de curând la Bucureşti.


Ministrul rus a apreciat că discuțiile cu omologul român drept “constructive și pline de conținut”, asigurând că ambele părţi şi-au confirmat disponibilitatea de a îmbunătăţi atmosfera relaţiilor ruso-române, pentru depăşirea unor dificultăţi care s-au observat în relaţiile dintre Moscova și București în ultimii ani.

Șefii celor două diplomații au semnat,de asemenea, la Moscova, un acord privind înfiinţarea la Bucureşti a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură şi a Institutului Cultural Român la Moscova.

La rândul său, ministrul Titus Corlățean a afirmat că autorităţile române sunt deschise aprofundării cooperării cu Rusia, “în pofida unor poziţii divergente într-o serie de probleme”. Totodată, Titus Corlăţean l-a invitat pe Serghei Lavrov într-o vizită oficială în România, “pentru a continua dialogul, deoarece chiar de miniştrii de externe depinde crearea atmosferei necesare dezvoltării relaţiilor”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: