vineri

26 aprilie, 2024

30 septembrie, 2013

Frecvenţa cutremerelor înregistrate în ultima săptămână, la Galaţi, nu este o premieră, a explicat pentru MEDIAFAX, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, dar pentru a localiza cu precizie unde anume se produc aceste seisme, vineri s-au instalat acolo trei staţii seismice portabile.

Directorul Constantin Ionescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că seria seismelor înregistrate săptămâna trecută la Galaţi „se încadrează în activitatea tectonică normală şi nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi.”

În zona respectivă au mai fost intervale de acest fel, cu frecvenţă ridicată a unor seisme de magnitudie mică. De exemplu, în 2005, 2011 şi 2012. Anul trecut, de pildă, au fost înregistrate opt cutremure într-o zi, cel mai mare fiind de 3,7 grade.


Cauza, a explicat directorul Ionescu, o reprezintă falia numită Sfântu Gheorghe, deasupra căreia se află zona unde au loc seismele.

Pentru a localiza cu precizie unde anume se produc aceste cutremure, INFP a instalat la Galaţi trei staţii seismice portabile, pentru două săptămâni.

În intervalul 23 – 30 septembrie anul curent, la Galaţi s-au produs 37 de cutremure de adâncime mică, dintre care nouă cu o magnitudine de peste 2,5 pe scara Richeter. Cel mai puternic dintre aceste cutremure a avut o magnitudine de 3,9 şi s-a produs duminică, a mai spus directorul INFP.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: