Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino va reîncepe producția de vaccinuri peste doi ani, cu antigripale, urmând ca apoi să dezvolte din nou și BCG-ul (vaccinul antituberculos).
Până atunci, vor fi angajați 200 de specialiști și va fi construită linia de producție, pe un teren al MApN.
„Vom începe să lucrăm pe producţie experimentală. Dorim ca aici pe linie să putem să formăm viitorii specialişti pentru producţia pe care o lansăm într-o facilitate nouă… Suntem în faza în care identificăm un teren din patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale acolo unde să facem o hală de producţie nouă pentru ce înseamnă linie de producţie de vaccin”, a declarat miercuri Mihai Fifor.
În actualul spațiu, clădirea din Splaiul Independenţei, vor rămâne doar laboratoarele naţionale de referinţă: „În spaţiile de aici rămâne partea de cercetare, rămâne partea de învăţământ, lucruri care se petrec şi în momentul de faţă. De aici vom extrage partea de producţie. Nu cred că este firesc ca în centrul Bucureştiului să avem o facilitate de producţie de vaccin”, a mai spus şeful MNpN.
Cum vor fi rezolvate problemele de personal
Cea mai mare problemă rămâne cea a personalului, după ce mulți dintre cercetătorii care lucrau la Cantacuzino au plecat imediat ce s-a oprit producția de vaccinuri.
„Cred că că cea mai mare problemă pe care o are această instituţie în momentul de faţă, problema care a dus la un moment dat la încetarea producţie de vaccin, este faptul că foarte mulţi dintre specialiştii Institutului Cantacuzino au ales să plece din această instituţie, iar lucrul acesta este cel mai sensibil lucru cu care ne confruntăm”, a spus miercuri ministrul.
Instituția trebuie să angajeze încă 200 de specialiști în domeniu și nalizează posibilitatea de a obține și câteva locuri la rezidențiat pentru a acoperi necesarul de medici.
„Avem o schemă de personal pe care noi am aprobat-o în jurul numărului de 1.075 de funcţii dacă nu mă înşel şi anul acesta vom porni cu un Memorandum pe care o să îl ducem în guvern cu 200 de funcţii pe care dorim să le scoatem la concurs pentru a putea să facem angajări la Institutul ”Cantacuzino”. Aceste 200 de posturi sunt defalcate pe specialităţi şi pe nevoile pe care le are institutul în momentul de faţă. Nu mă refer doar la personal care să lucreze în linia de producţia a institutului dar mă refer cu precădere la specialişti”, a precizat Mihai Fifor.
Ministerul Apărării va discuta cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii pentru ca în această toamnă rezidențiatul să fie organizat astfel încât să acopere și nevoile Institutului Cantacuzino.
Reamintim că Institutul Cantacuzino, acum în subordinea Ministerului Sănătății, a mai fost și la Ministerul Educației, fără ca vreo autoritate să reușească repornirea producției de vaccinuri.
Institutul a fost înființat în 1921 și se numea atunci Institutul de Seruri şi Vaccinuri, iar în 1990 producea o gamă foarte largă de vaccinuri – vaccin difterotetano-pertussis, vaccin rujeolic (produs cu tulpina Schwartz, care este conţinută şi în actualul vaccin ROR), vaccinul BCG (anti-tuberculoză), vaccinul antigripal, cel dizenteric, tifoidic, rabic.
Din 2010 nu s-a mai produs decât vaccin antigripal, iar în 2014, Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a acestuia, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care puteau produce reacţii adverse la administrare, precum febră sau şoc anafilactic.
De atunci, nicio guvernare nu a găsit o soluție pentru Institutul Cantacuzino.