11 ianuarie, 2012

Inflaţia anuală a coborât în anul 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, a comunicat, miercuri Institutul Național de Statistică, citat de Mediafax.

Scăderea inflației a fost în principal efectul stagnării preţurilor alimentare, în decembrie 2011, preţurile de consum urcând cu 0,23%, conform datelor INS.

Inflaţia medie anuală, calculată pe bază de indicelui prețurilor de consum (IPC) şi indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), s-a plasat la 5,8%, adică peste nivelul din 2009, întrucât perioada de referinţă a cuprins prima jumătate din 2010, înainte de majorarea TVA de la 19% la 24%.


Pe întregul an 2011, mărfurile alimentare au avut pe medie scumpiri de sub un punct procentual (0,95%), în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare şi servicii au crescut cu 4,45% şi 4,23%.

În structură, însă, unele mărfuri alimentare au avut scumpiri semnificative, chiar la produse de bază, cum ar fi zahărul (+18,65%) sau ouăle (+15,37%).

Tarifele la energia termică au adus cele importante scumpiri de anul trecut, fiind mai mari în medie cu 24,8% faţă de decembrie 2010, urmate de biletele CFR, al căror preţ s-a scumpit cu 19,68%.

De asemenea, câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna noiembrie, de 1.491 lei, în creştere cu 34 de lei (2,3%) faţă de luna anterioară şi cu 8,3 procente comparativ cu noiembrie 2010, potrivit INS.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: