luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2014

Inflaţia a ajuns la 0,3% în luna aprilie, iar cea anuală a urcat la 1,21%, preţurile produselor alimentare compensând scumpirile semnificative înregistrate la combustibili şi tutun, cele mai importante ieftiniri fiind consemnate la cartofi, zahăr şi ouă, potrivit buletinului Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (mai 2013 – aprilie 2014) faţă de precedentele 12 luni (mai 2012 – aprilie 2013), determinată pe baza IPC este 2,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,1%.

În luna aprilie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi tarifele serviciilor au scăzut 0,1% fiecare, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,7% .


Cele mai importante scumpiri s-au înregistrat la combustibili – cu 3,16%, şi la tutun – cu 1,77%, ca urmare a majorării accizelor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Preţuri mai mari s-au consemnat şi la fasole (2,17%), citrice (2,05%) şi fructe proaspete (0,3%), dar ele au o pondere mică în coşul de consum, aşa încât nu influenţează semnificativ media totală.

Scumpirile din aprilie au fost compensate scăderea preţurilor la cartofi, zahăr şi ouă. Au scăzut şi tarifele la energia electrică, precum şi cele la gaze naturale.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: